2024. április 20., Tivadar

Eger ügye

#eger #egri bikavér #egri bor #egri csillag #gasztro

Elindult a Gárdonyi 100 Egri Bikavér 2021 előjegyzése

Csarnó Ákos 2023.03.25. 10:50

 

Az Egerben lezajló Gárdonyi 100 emlékév tiszteletére az egri borászok két közösségi bort készítettek: egy egri csillag superiort és egy egri bikavér superiort. Míg a fehérborból

hamarosan az utolsó palackok találnak gazdára, addig a hosszabb érlelést igénylő bikavérnél most tavasszal az előjegyzési időszak indul el – tájékoztatott az egriborvidek.hu.

 

fotó: egriborvidek.hu

 

A portál szerint az Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Csillag Superiorból már erősen limitált az elérhető palackok száma, addig az ugyancsak 2021-es évjáratú Összefogás Bora Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior esetében a hordós érlelés lezárultával már a palackos érlelés zajlik. Ezzel párhuzamosan pedig a borkedvelők számára megnyílt az előjegyzés lehetősége.

A bikavért az egri borászok által felajánlott alapborokból egy négyfős borlovagrendi borász bizottság házasította össze tavaly április végén. A gondosan végzett házasítási folyamat során 30 tétel különböző arányú integrációja mellett döntöttek a borászok, a cuvée végső aránya így 40% kékfrankos, 30% merlot, 15% cabernet franc, 7,5% pinot noir, 5% syrah és 2,5% turán lett.

A bor ezt követően, májusban került fahordókba: egy új 500 literes és egy használt 300 literes hordóba, amelyeket a Kádár Hungary készített. Közel hét hónapig tartott az érlelés, idén január végén töltötték palackba a bort.

 

Míg a csillagból 552, addig a bikavérből 1000 palack készült. A bikavérre most az előjegyzés indult el, amelyre az ebht.marketing@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni egyénenként és bortípusonként maximum 12 palack vásárlásával, 15 000 forintos palackáron.

 

„Hálás vagyok azért, hogy a Gárdonyi 100 emlékév és e két bor elkészítése kapcsán sokkal közelebb kerültem ahhoz az íróhoz, akit a legtöbben Egerhez kötünk. Az életével kapcsolatos sok színes epizódot és sok értékes gondolatát ismerhettem meg, ami tovább gazdagította bennem az Egerről alkotott képet” – foglalta össze gondolatait dr. Lőrincz György egri borász.

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló