2024. február 23., Alfréd

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #evat #városfejlesztési kft

Esik szét a város, most már a Városfejlesztési Kft. is megroggyant

Csarnó Ákos 2023.09.01. 16:09

Milyen vezetése van Egernek?

 

Két közlemény jelent meg 24 óra alatt az Egri Városfejlesztési Kft. ügyében. az egyiket a cég anyavállalata za EVAT Zrt., a maásikat az ún. városvezetés adta közre:

Az EVAT Zrt. Igazgatósága Jánosi Zoltán igazgatósági tag javaslatára úgy határozott, hogy az Egri Városfejlesztési Kft. élére Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése által javasolt Juhász Tamás ügyvezetővé választására vonatkozó korábbi igazgatósági döntés végrehajtását felfüggeszti.

Az Igazgatóság aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a közgyűlési határozat megfelel-e a jogszabály által elvárt minősített többség követelményének, ezen kívül a közgyűlési határozat a vagyonrendeletben nem létező jogszabályi helyre hivatkozik, tehát hibás.

Az Igazgatóság álláspontja szerint továbbá az új ügyvezető kinevezéséhez az Önkormányzat és a Társaság között megkötött szerződés nem biztosít fedezetet.

Az EVAT Zrt. Igazgatósága erre figyelemmel felkérte Eger MJV Önkormányzat Közgyűlését, hogy a jogi és pénzügyi aggályokat mielőbb rendezze a társaság működőképességének biztosítása érdekében.

Természetesen, amikor ködszurkálásra és nem a valós tényekre kell reagálni - mint pl. a NER kapcsolataira - a polgármester példás gyorsasággal reagál, mint most:

Totális alkalmatlanságát és Eger-ellenességét bizonyította újfent az EVAT Zrt. vezetése. Sajnálatos módon a cég továbbra is szabotálja a közgyűlési döntéseket és azok rájuk nézve kötelező végrehajtását.

 

Most azonban újabb szintet léptek, hiszen az Egri Városfejlesztési Kft. új ügyvezetőjének ki nem nevezésével törvényt is sértettek, ugyanis a Polgári törvénykönyv értelmében az EVAT köteles a tulajdonában lévő leányvállalatainak ügyvezetőiről gondoskodni. Még akkor is törvényi kötelessége ez, ha a közgyűlés elmulasztana javaslatot tenni, amelyet természetesen a grémium már hetekkel ezelőtt, július 18-án megtett.

 

Az EVAT Zrt. vezetői szakmai munka helyett rendszeresen politizálnak, hergelik és félrevezetik a város lakosságát, jelentős károkat okozva Egernek. Tény, hogy a cég igazgatóságának egyszerűen nincs semmiféle jogosítványa megkérdőjelezni egyetlen közgyűlési döntést sem, hiszen arra kizárólag a Heves Megyei Kormányhivatal az illetékes.

Szűcs Tamás vezérigazgató és a holding igazgatósága azonban most nagyon csúnyán „benézte” ezt a szabotázst, mert ügyvezető nélkül kényszertörlés alá kerülhet a Városfejlesztési Kft., és, ha a futó projektek elvesznek, az nyilvánvalóan súlyos vagyoni hátrány okozását vonja majd maga után.

 

Fontos tudni, hogy ezen nagy vagyoni hátrány okozását maga után vonó büntetőjogi következmény egyedül az EVAT Zrt. vezérigazgatóját és az igazgatóság tagjait fogja terhelni, nem pedig a képviselőket vagy a polgármestert, akik velük ellentétben nem követtek el mulasztást. Az EVAT vezetése ezúttal nagyon messzire ment, amely nem fog következmények nélkül maradni, büntetőjogi értelemben bizonyosan nem.

 

Szomorú, hogy még mindig nem fogták fel, hogy szakmaiatlan ámokfutásukkal nem Mirkóczki Ádám polgármesternek, hanem Eger város közvagyonának és az egri adófizetőknek okoznak veszteséget.

 

Szűcs Tamás tevékenysége és felelőtlensége egészen döbbenetes, mert nem volt még Eger életében arra példa, hogy a holding vezérigazgatója úgy okozzon kárt a városnak, hogy szándékosan törvényt szegjen.

 

Éppen ezért pártállástól függetlenül szólítom fel azon jóérzésű képviselőtárs imat, akik egyetértenek azzal, hogy az EVAT-ban kizárólag a szakmai munkának van helye és semmi másnak, tegyenek személyi javaslatokat és hozzunk konszenzussal olyan döntést, amely a holding teljes igazgatóságát és a vezérigazgatói státuszt is arra méltó személyekre bízza, ez ugyanis közös egri érdek, egy valóban városi minimum.

 

Végezetül arra is felhívom az EVAT Zrt. figyelmét, hogy a legutóbbi közgyűlési döntés értelmében a mai napon jár le a Városgondozás Eger Kft. új ügyvezetőjének kinevezési határideje, amelyet ebben a pillanatban szintén nem hajtott végre a cég. Ha ezt is szabotálják, a holnapi nappal veszélybe kerül a Városgondozás működése, amelynek felelőssége szintén az EVAT vezetését terheli.

indexkép: visiteger.hu

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló