2021. november 29., Taksony

Eger ügye

Egy háromszáz fős, fedett jégcsarnokot terveznek Egerbe

S.G. 2019.11.30. 00:00

Az egri beruházás az Óbudai Jégcsarnok vagy egy külföldi létesítmény alapján készülne el.

 

Még egy februári Egerinfóján említette néhány mondatban Mirkóczki Ádám polgármester, hogy tárgyalásban vannak a Magyar Jégkorong Szövetséggel (MJSZ), és nem kizárt, hogy jövőre fedett, négyévszakos jégcsarnoka lesz Egernek. Ezt követően kezdtük el kideríteni a lehetséges beruházás részleteit, amely lényege, hogy tényleg tervben van egy ilyen létesítmény, de a jóváhagyást a magyar kormány adja majd a beruházáshoz.

 

Nem a város pénzén épülne

 

Az egri önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk,hogy a beruházást a Magyar Jégkorong Szövetség finanszírozza, de az városnak kell megjelölnie három lehetséges helyszínt, amelyek közül a szövetség fogja a véglegeset kiválasztani. 

„A műszaki tartalom és a kivitelezés is a szövetség hatásköre, természetesen eleget téve a mi igényeinknek és kéréseinknek is” – szögezte le érdeklődésünkre Mirkóczki Ádám. Hozzátette: az MJSZ két lehetséges konstrukciót vázolt fel. Az egri beruházás vagy az Óbudai Jégcsarnok vagy egy külföldi létesítmény alapján készülne el. Az előbbit az önkormányzat szakemberei már meg is tekintették, a másikat is rövid időn belül felkeresik. „Ezt követően léphet a beruházás a következő fázisba” – tudatta a polgármester.

 

Ilyen az Óbudai Jégcsarnok belülről. Fotó: MTI

 

A jégcsarnok építésével kapcsolatban megkerestük a Magyar Jégkorong Szövetséget is. A szervezet kommunikációs vezetője, Dr. Fodor Ádám arról tájékoztatott, hogy a Hircsák István országos jégcsarnok-fejlesztési programról – amely része az Egerben megvalósítandó létesítmény is – a kormány hoz döntést a Magyar Jégkorong Szövetség javaslata alapján. A döntéshez fenntarthatósági vizsgálatot és jóváhagyási tervet kell elkészíteni, amihez az MJSZ felhatalmazást kért.

 

Arra a kérdésünkre, hogy mekkora létesítmény épülhetne Egerben és milyen célt szolgálhat, a szövetségtől azt a választ kaptuk, hogy egy 300 fő befogadóképességű, szabványos méretű jégcsarnokban gondolkodnak. A jégcsarnok a jégkorongsport eseményein kívül korcsolyaoktatásnak, közönségkorcsolyázásnak és egyéb jeges sportoknak is otthont adhatna. Az építkezés tervezett időpontjáról és a beruházás nagyságáról nem kaptunk tájékoztatást, de az kiderült, hogy a létesítmény “fenntartásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia, melyhez Magyar Jégkorong Szövetség segítséget nyújt.” A csarnok helyét az önkormányzat jelöli ki, amit a szövetség szakmai és üzemeltetési szempontból megvizsgál.

 

Felvetésünkre, miszerint egy profi jégkorongcsapat működése megvalósulhat-e Egerben, Dr. Fodor Ádám úgy reagált, hogy ez nem kizárólag egy létesítmény megvalósulásán múlik. „Az MJSZ a beruházás menedzselésével párhuzamosan szakmai tervet is készít” – fogalmazott és hozzátette, hogy a kialakult járványügyi helyzet még sok mindenben hozhat változást.

 

Egy új csarnok lendítene az egri hokisok helyzetén is

 

A megyeszékhelyen Eger Stars néven működik jégkorong-sportegyesület, ahol 2018 óta utánpótlás nevelés folyik – jégcsarnok híján – a sátorfedeles jégpályán, melyet az elmúlt télen éppen az egyesület üzemeltetett. A szervezet jelenleg 23 igazolt játékossal rendelkezik, akik a 8-14 éves korosztályból kerülnek ki. „Nehéz valamit úgy felépíteni, hogy csak két hónapig tart a szezon, pedig sok tehetséges gyerek lenne Egerben” – nyilatkozta az Egri Ügyeknek az egyesület alelnöke, Sarkadi Péter. Az Eger Stars csapata a téli időszakban rendszeresen megméretteti magát különféle tornákon, de komoly problémát okoz, hogy a gyerekek tavasszal „szétszélednek”, és nem mindenki tér vissza a következő szezonra. Pedig az alelnök tájékoztatása szerint Egerben az idei évtől már négy LTP-képesítéssel (Learn to play – Tanulj meg játszani) rendelkező szakedző áll készen a 8-10 éves gyerekek oktatására. Sarkadi Péter szerint a jégcsarnok megépítése esetén 50-60 fősre lehetne duzzasztani a létszámot, de egy felnőttcsapat kineveléséhez minimum öt év szükséges.

 

(Főoldali kép: https://obudaianziksz.hu/

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló