2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#egerplusz #eger #turizmus #gasztronómia #egri bor ünnepe

Egri borünnep: a rendezvény neve változott, a népszerűsége azonban nem

Barna Benedek 2022.07.11. 17:04

Újra a járvány előtti éveket idézte a látogatók száma, így a szervezők azt tervezik, hogy jövőre is júliusban tartják a rendezvényt. Már a tervezett dátum is megvan.

 

Ismét a pandémiás időszak előtti látógatószámnak örülhettek Az Egri Bor Ünnepe szervezői. A régió és az ország egyik legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye tízezreket vonzott az Érsekkertbe. Emiatt a szervezők úgy döntöttek, hogy jövőre is marad a júliusi időpont – derül ki a rendezvény honlapján közzétett beszámolóból.

 


"Az ország egyik leglátogatottabb borgasztronómiai fesztiválja maradt Az Egri Bor Ünnepe. Pedig ettől az évtől kezdődően egy hegyközségi döntés értelmében új nevet kellett találni a már régóta Egri Bikavér Ünnep néven futó, nyári rendezvénynek. Ez számos szervezésbeli és kommunikációs kihívással is járt, ennek ellenére kiemelkedő eredményekkel zárult a 2022-es borünnep:

a pandémia miatt kissé visszafogottabb évek után a poháreladásokból, a borászok és az éttermek forgalmából arra lehet következtetni, hogy ismét rekordközeli volt a látogatószám"

– értékelte a múlt héten rendezett borünnepet Tarsoly József főszervező. A hegybíró megköszönte a szőlészek és borászok, az éttermek közreműködését, a Jármű Örökségeinket Őrző Egyesület munkáját és mindazokét, akik segítették az idei rendezvényt.

 

 

Tarsoly József szerint külön öröm volt látni, hogy a borünnep továbbra is baráti társaságok, családok találkozóhelye volt: egy olyan esemény, amely sokak számára attól lesz teljes, hogy a számukra fontos emberek, szeretteik társaságában kóstolják az egri borokat, vagy szórakoznak a koncertek alatt. A beszámoló alapján a szombat kiemelkedő volt a látogatók számát tekintve: aznap egész este teltház volt a színpadok és a kiállítók sátrai környékén is.

 

A hegybíró arra is rámutatott, hogy a város ebben a három napban nem csupán az Érsekkert környékén pezseg kora estétől, a Dobó téren, a várban, a sétálóutcákon és számos helyen is érződik, a fesztiválozók élvezik a hevesi megyeszékhely remek adottságait.

 

 

A borászok számra is fontos esemény volt

 

Az Egri Bor Ünnepe a borász- és szőlésztársadalom számára is kiemelt esemény, hiszen a látványos borlovagrendi felvonulások után több fontos elismerést is itt adtak át. A fesztiválon jelentették be, hogy a 2021-es év Egri Bortermelője díjat Dr. Gál Lajos, Egri Szőlőtermelője elismerést Ferenczy Ákos András kapta, míg a tavalyi év legjobb egri borgasztronómusa Flaskay István lett.

 

Megválasztották Az Egri Bor Ünnepe legjobb fehér- és vörösborát is: előbbi címet Szuromi Mihály Napsugár (Ottonel muskotály) 2021-es, utóbbit Vincze Béla Kékfrankos - „Mészhegy Kft" 2018-as bora nyerte el. Az új borlovagokat is a borünnepen mutatták be, ebben az évben Czipó Szilárd szőlőtermelőt és Szuromi Mihály borászt érte a megtiszteltetés.

 

 

Két év kihagyás után a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai vezetésével ismét megválasztották a borünnep legjobb egri bor és étel párosait. Első helyezett lett a Hotel Szent István Bikaburgere és Rabóczki Attila 2016-os Egri Bikavére. Második helyen végzett a Macok Food Truck Szilvásváradi pisztráng „5 csillag" nevű ételcsodája és a Gál Tibor Pincészet Egri Csillag 2021 bora, harmadik lett a sarudi Sulyom Tájétterem Citromborsos grillezett tokhal, kapros vajtök velouté, cukkini spagetti, spárga elnevezésű kreációja és a St. Andrea Szőlőbirtok Örökké Egri Csillag Superior 2021 bora.

 

 

A tervek szerint marad a júliusi időpont

 

"Azt gondolom, hogy a borünnep igazi helyszíne az Érsekkert, olyan páratlan hangulatot nyújt ez a környezet, amely egyedivé teszi ezt a rendezvényt. Az időpontot illetően pedig egyértelmű, hogy a július eleje a legideálisabb Az Egri Bor Ünnepe számára, ezért a továbbiakban is Szent Donát, a szőlő- és bortermelők védőszentjének napjához igazodva tervezzük a borgasztronómiai fesztivált. Így jövőre 2023. július 6-a és 8-a között lesz a következő borünnep" – jelentette be Tarsoly József.

 

 

(Indexkép forrása: Egri Bor Ünnepe / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló