2022. október 6., Brúnó Renáta

Eger ügye

#egerplusz #eger #miskolc #heves megye #borsod-abaúj-zemplén megye #bicikli #bükk #kerékpárút

Bicikliúttal kötik össze Egert és Miskolcot: ezen a vonalon kerekezhetünk majd a két város között

Barna Benedek 2021.07.22. 12:13

56 kilométeres kerékpárút épül a két megyeszékhely között.

 

Jelentős beruházás, több településen átívelő kerékpárút kezdhet épülni a közeljövőben, melynek két végpontja Miskolc és Eger lesznek. Ez az újonnan épülő szakasz rácsatlakozik majd a már megépült Miskolc-Mezőkövesd és Mezőkövesd-Bogács szakaszokra is, velük együtt egy jelentős kerékpárút-hálózatot létrehozva a két megye területén. A kerékpárút teljes hossza 56 kilométer lesz – számolt be az egri városvezetés portálján, az egerinfo.hu.

 

Mint írják, a megvalósításról szóló elvi nyilatkozatból és a projekt dokumentációjából kiderül: az útvonal kiindulópontja Miskolc-Tapolca lesz. Erdei úton haladva ez a miskolci szakasz a város közigazgatási határáig tart majd Kékmezőig Kisgyőr irányába. Ezután az útvonal Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén halad tovább Harsány irányába. Harsány után Sály, Tibolddaróc, Bogács és Szomolya kerül érintésre, ahol eléri a megyehatárt.

Heves megyei része eredetileg Eger határáig tartott volna, de az önkormányzat vállalta egy közigazgatási területen belül futó szakasz kiépítését, így a bicikliút valóban egy az egyben összeköti egymással a két megyszékhelyet.

Az útvonal térképét is megosztották:

kerekpar
Kép forrása: Eger önkormányzata / egerinfo.hu

 

Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke korábban a boon.hu-nak úgy nyilatkozott a projekt kapcsán: az alapelképzelés az volt, hogy olyan tájakon haladjon keresztül a kerékpárút, ahol élvezet családi vagy baráti társaságban kerékpározni, minél kisebb balesetveszéllyel. Éppen ezért úgy tervezték, hogy erdőkön, régi mezőgazdasági utak, szántóföldek mellett, szőlők és tavak mentén haladjon az útvonal.

A tervezett Miskolc és Eger közötti kerékpárúton vannak nehezebb és könnyebb szakaszok, a lejtők és emelkedők dinamikusan változnak, ami a Bükkalján teljesen természetes. Ez a táj csodálatos, és nagyon kevés helyen érint közutat, az is inkább önkormányzati belterület, ahol kicsi a forgalom, ezért nagyon biztonságos. Azt szeretnék, hogy élénk turistaforgalom induljon el a bicikliút kapcsán. Természetesen mindenhol lennének kialakított megállóhelyek.

– fogalmazott.

 

Mint mondta, a települések igyekeztek olyan attrakciók vagy sportlétesítmények közelébe kijelölni a leendő bicikliutat, így biztosítva a további látnivalót, programot és vendéglátást. Emellett az is fontos szempont volt a tervek készítésekor, hogy párhuzamosan menjen a gyalogos túraútvonallal és a lovas turizmus állomásaival.

 

A projekt részben uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban valósul meg, emellett az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja. Az építkezés pedig akár hónapokon belül elkezdődhet.

Ha lezárulnak a folyamatok, akár ősszel el is indulhatnak a kivitelezési munkák. Akkor 2022-ben el is készülhet a kuriózumnak számító kerékpárút.

– mondta Szabó Gergely.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló