2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

Új alapítvány ébredezik Egerben, amelynek munkájába bárki beszállhat, akár egy ötlettel is

2019.11.30. 00:00

Közösséget építenének, felkarolnának elhanyagolt ügyeket és segítenék a fiatal vállalkozókat, művészeket is a városban.

 

Nemrég jelentkezett Facebook-poszttal egy lelkes egri csapat, amely létrehozná Eger első közösségi alapítványát. Kérdésekkel fordultunk a szervezőkhöz, hogy megtudjuk, mi a céljuk és miben állna az alapítvány különlegessége.

 

- Azt írták, a várost „élhetőbbé tevő” helyi ügyeket szeretnének támogatni. Mire gondoltak pontosan?

 

Bata Boglárka, a szervezőcsoport tagja:

 

- Az első közösségi alapítványt 1914-ben az USA-ban, Clevelandben hozta létre Frederick H. Goff, azzal a céllal, hogy a helyi polgárokat adakozásra, jótékonykodásra ösztönözze a város fejlődése érdekében, Cleveland lakóinak szellemi, morális és fizikai épülésére. Habár mára már közösségi alapítványok százai léteznek a világon, Magyarországon nem igazán tudott elterjedni a jótékonykodásnak ez az intézményesült formája.

 

A közösségi alapítvány fő célja, hogy egy földrajzilag jól lehatárolható területen, például városban, városrészben hozzájáruljon a helyi emberek életminőségének javításához, hogy a helyi polgárokat a helyi ügyek felkutatására és támogatására sarkallja, annak érdekében, hogy az adott város, közösség minél élhetőbb legyen. A közösségi alapítvány inkluzív és a lehető legszélesebb módon kívánja megszólítani, bevonni a helyi társadalom csoportjait, az állampolgárok kezdeményezéseit. A közös munkában ötlettel, önkéntes munkával, társadalmi tőkével és pénzzel is részt lehet venni. Fontos, hogy a közösségi alapítvány a helyi adományozás, filantrópia, és jótékonykodás kultúráját kívánja támogatni, hogy a helyiek helyben ne csak magukért, hanem egymásért is tegyenek.

 

Rakusz Márta, a szervező csoport vezetője:

 

- Élhetőbbé tenni annyit jelent, hogy mindenki magáénak érezhesse a várost, szeresse ezt a közösséget, szeressen itt élni. Az ügyeket, amelyeket az Egri Közösségi Alapítvány támogatni fog egyébként a helyi polgárok fogják szolgáltatni, kijelölni, az alapítvány bejegyzését követően szeretnénk megszólítani az aktív egri közösségeket, csoportokat, civil szervezeteket, hogy ők milyen olyan ügyeket látnak, amelyeken érdemes volna közösen dolgozni. Többféle módon: kérdőívvel, beszélgetésekkel, közös tervezéssel szeretnénk majd feltárni ezeket az ügyeket, szükségleteket. A lényeg, hogy Eger egy mindenki számára élhetőbb város legyen, hogy jó legyen itt élni, boldogulni, a gyerekeknek, fiataloknak olyan életre legyen lehetőségük, amilyenre csak vágynak, és ehhez ne kelljen elköltözniük.

 

Az alapítvány csapata (forrás: Facebook) 

 

Virág Eszter, a szervező csapat tagja:

 

- A helyi kisebb és nagyobb közösségeknek szeretnénk esélyt adni a fejlődésre, támogatásra, legyen szó formális vagy informális csoportosulásról. Lehetőséget szeretnénk biztosítani az élményalapú, aktív cselekvésre, bevonódásra, az alulról jövő kezdeményezések felkarolására.

 

Buzás Eszter, a szervező csoport tagja:

 

- A közösségi alapítványok széles programspektrummal működnek, a közösséget érintő valamennyi területen aktívak lehetnek, legyen az oktatás, egészségügy, kultúra, szociális ügyek, érdekérvényesítés vagy társadalmi részvétel, közügyekben való részvétel. Rengeteg példát említhetünk, hátrányos helyzetű gyerekek oktatását segítő ösztöndíj alap például rendkívül elterjedt a közösségi alapítványok körében. Vagy sokan emlékezhetnek arra, amikor leégett a krasznahorkai vár, a helyi közösségi alapítvány tetemes összeget gyűjtött össze a felújítására, mint a térség fontos turisztikai desztinációjára, erőforrására, és foglalkozatójára.

 

Helyi mikro vállalkozók, start upok, fiatalok vállalkozó válásának támogatását is gyakran tűzik ki célként ezek a szervezetek. Sikeresek az úgy nevezett Youth Bank-ok is, amelyek helyi gyerekek, fiatalok közösségépítő, környezetszépítő kezdeményezéseit támogatják, aképpen, hogy a gyerekek a források összegyűjtésében is aktívan részt vesznek, ezzel hozzájárulva, hogy tudatos felnőtté válhassanak, akik törődnek környezetükkel, közösségükkel, és tesznek is érte. De számos egyéb krízishelyzetben is hiteles támogatóként léphetnek fel a közösségi alapítványok, amely szervezethez bizalommal fordul a közösség valamennyi tagja, és adományoz például egy gazdasági válság idején, vagy földrengés, árvíz idején a bajba jutott kisvállalkozók, vagy családok megsegítése érdekében.

 

- Az új alapítvány a Kárpátok Alapítványtól teljesen elkülönül majd, vagy lesz valamilyen jellegű kapcsolat?

 

Csathó Tibor, a szervező csoport tagja:

 

- Ez a kezdeményezés teljesen független a Kárpátok Alapítványtól, noha a Kárpátok Alapítványt is hasonló céllal hozták létre anno, hogy a Kárpátok térségének állampolgári kezdeményezéseit támogassa. És ez most egy ilyen kezdeményezés, amely során, mint gesztor szervezet működünk közre. Segítjük a szervező csoport munkáját, a szervezet elindulását. Elsősorban az alaptőke összegyűjtésében, az Egri Közösségi Alapítvány megalapításához, bejegyzéséhez ugyanis alaptőke szükséges, amelyet 1 millió forintban határozott meg, tűzött ki célként a szervező csapat. Ezért a Kárpátok Alapítványnál létrehoztunk egy alapot (Egri Közösségi Alapítvány névvel) erre a célra, és egy elkülönített számlán fogadjuk a felajánlásokat, adományokat (társas vállalkozások esetében adókedvezményekkel).

 

- Mikor szeretnék elindítani az új alapítványt, és ehhez mikorra kellene összegyűjteni az egymillió forintos alaptőkét?

 

Bata Boglárka, a szervezőcsoport tagja:

 

- Az Egri Közösségi Alapítvány célja, hogy egri vagy Egerhez kötődő magánszemélyektől, cégektől gyűjtsön pénzbeli felajánlásokat, adományokat, (önkéntes munka felajánlást, ötleteket) és ezt a helyi közösség számára fontos ügyekre fordítsa pályázati úton. Itt olyan ügyekre gondolunk, amelyek sokakat érintenek, és élhetőbbé, szerethetőbbé teszik a várost. Említhetnénk itt ötletként például egri közösségi terek kialakítását, támogatását; fontos közösségformáló, közösségerősítő események, rendezvények támogatását; az egri sokszínűséget, multikulturalizmust biztosító fiatal művészek megjelenésének támogatását; a szelektív hulladékgyűjtés közösségi elérhetőségének biztosítását; vagy bajba jutott egri közösségek támogatását, krízishelyzetben a megoldásra irányuló akciókat, mint például a pandémia idején eszközök gyűjtését a hátrányos helyzetű gyerekeknek a digitális oktatásban való részvételhez, és még hosszasan sorolhatnánk.

 

Törőcsik Gábor, a szervező csapat tagja:

 

- Amint összegyűlik az alaptőke, de legkésőbb 2021 márciusában elindítjuk az alapítvány hivatalos bejegyzését, és megkezdi a szervezet a működését: nyárra és kora őszre már vannak terveink, melyeket szeretnénk minél hamarabb megosztani az egri polgárokkal is.

 

Tóthné Varga Dorottya, a szervező csoport tagja:

 

- Az alapítványt 2021 tavaszán szeretnénk bejegyezni, eddig tervezzük összegyűjteni a bejegyzéshez szükséges 1 millió forintot. Ha bárki, aki olvassa ezt a cikket, és szeretne adományozni, megteheti azt a következőképpen: Kárpátok Alapítvány, ERSTE Bank: 11600006-00000000-78910845 (közleményben kérjük feltüntetni: Egri Közösségi Alapítvány).

 

Ha valaki önkéntes munkával, ötlettel, vagy egyéb módon szeretne csatlakozni, keressen bennünket itt: https://www.facebook.com/egrikozossegialapitvany, vagy itt: Rakusz Márta: 70-421-2798; rakusz.marta@upcmail.hu.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló