2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#eger #önkormányzat #koronavírus #gárdonyi géza színház #blaskó balázs #pápai ákos #mi hazánk #vizsgálóbizottság

Kész a vizsgálóbizottság jelentése: Blaskó nem tett meg mindent a fertőzés megállításáért az egri színházban


A tíz színházi dolgozó meghallgatása nyomán készült anyag megállapította, hogy ellentmondások vannak a hivatalos dokumentumok és az elmondott információk között.

Tavaly október végén számolt be róla az Egri Ügyek, hogy vizsgálóbizottság felállításáról döntött Eger közgyűlése, a Fidesz képviselőinek tartózkodása mellett. Erre azután került sor, hogy hírportálunk információi szerint nem kerültek karanténba és előadásokban is játszottak a Gárdonyi Géza Színházban a koronavírus-betegségben elhunyt Kelemen Csaba és egy másik fertőzött színész kontaktszemélyei.

 

Mirkóczki Ádám polgármester akkor azzal indokolta a bizottság felállítását, hogy Blaskó Balázs színházigazgató nem tájékoztatta az önkormányzatot, mint fenntartót a fertőzésekről, csak a sajtóból értesültek erről. Ezért nem akartak félinformációk alapján megállapításokat tenni a felelősség kérdésében. Mirkóczki szerint tavaly ősszel több levelet és hívást kapott a színházban dolgozóktól, amelyek ellentmondanak a színházigazgató által közölt hivatalos információknak. Beszámoltunk róla, hogy Blaskó Balázs többek között azt nyilatkozta, hogy mindkét, igazoltan fertőzött személy (így Kelemen Csaba) esetében is csak a hivatalosan szükséges, tíznapos karanténidőszak végén kapott értesítést arról, hogy az érintett személyeknek, például azoknak, akik együtt játszottak a színpadon a fertőzött művészekkel, karanténba kell vonulniuk.

gárdonyi géza színház

A vizsgálat folytatására önkormányzati képviselők kaptak egyéni polgármesteri megbízást. "A Gárdonyi Géza Színház 2020. október 1 ‒ október 29. közötti időszakra vonatkozó járványügyi intézkedéseinek felülvizsgálata" című vizsgálóbizottsági jelentés meg is született, amelynek előzetes tájékoztatója az Egri Ügyek birtokába került.

 

A Berecz Mátyás alpolgármester által jegyzett dokumentum szerint a kialakult járványhelyzetre és az ezzel kapcsolatos központi intézkedésekre a vizsgálattal megbízott képviselők internetes telefonszolgáltatás segítségével bonyolították le a bizottsági meghallgatásokat. Ennek eredményeként 2020. november 6. és 20. között tíz érintett dolgozó meghallgatására került sor, három esetben pedig, újabb kérdések felmerülése miatt, egy második interjú is szükségessé vált. A meghallgatottak közül ketten nem járultak hozzá személyes adataik kezeléséhez. E két utóbbi esetben a jegyzőkönyveket anonimizálták.

 

Az előzetes tájékoztató szerint a meghallgatott személyek nyilatkozatai több ponton is ellentmondanak egymásnak, illetve a hivatalos dokumentumoknak. Ennek ellenére körvonalazhatók a vizsgálat szempontjából releváns részletek a bizottság jelentése alapján.

 

A tájékoztató így fogalmaz: "A Gárdonyi Géza Színház igazgatósága által rendelkezésünkre bocsátott dokumentumok szerint a Covid-19 járvány tavaszi és őszi hulláma idején mindkét alkalommal készült igazgatói utasítás járvánnyal kapcsolatos teendőkről, intézkedésekről (2020. 03. 17., 09. 10., 10. 30.). Ezeket mindenki számára elérhető helyen közzé is tették."

blaskó balázs forrás gárdonyi
Blaskó Balázs

Azonban az intézmény fenntartója, az önkormányzat október 28-ig nem kapott hivatalos tájékoztatást a megbetegedésekről, és a megtett intézkedésekről. Holott Fekete Péter kulturális államtitkár október 16-án elhangzott internetes tájékoztatóján külön is felhívta a színházigazgatók figyelmét arra, hogy a népegészségügy mellett a fenntartó felé is adatszolgáltatási kötelezettséggel tartoznak.  

 

"A színház vezetősége a vizsgált időszakban a járványügyi előírásoknak megfelelő belső utasítások és tájékoztatás megtörtént, de a meghallgatott dolgozók elmondásai alapján az utasítások betartása és betartatása már nem volt maradéktalan. Előzetesen megállapítható, hogy a vezetőség nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a fertőzés terjedését megakadályozzák, a helyzet kezelése nem az elvárható gondossággal és körültekintéssel történt" - fogalmazott a jelentés összefoglalója.

 

"A jelentést jogi szakértőkkel véleményeztetjük, a részletes eredményeket a szakmai ellenőrzést követően fogjuk a közgyűlés elé tárni" - zárult a tájékoztató. Vagyis a teljes jelentés megismerése egyelőre várat magára, de arról az Egri Ügyek természetesen szintén be fog számolni.

 

A pénteki nap folyamán Pápai Ákos, a Mi Hazánk egri önkormányzati képviselője, a vizsgálóbizottság tagja sajtótájékoztatót tartott a témában a Gárdonyi Géza Színház épülete előtt. Pápai előzetesen megjegyezte, hogy miközben a város financiális problémákkal és a járványhelyzettel küzd, ennek ellenére két alpolgármester munkaidejét az esetek kivizsgálására felállított bizottságban pazarolja, az konkrétan bűn. A bizottsági munka elején Bánhidy Péter jegyzőtől kértek állásfoglalást, hogy milyen jogkörrel bírnak pontosan a bizottsági tagok, de erre választ nem kaptak. Pápai kiemelte, hogy az érintettek személyéről és az interjúkról nem mondhat el semmit, a vizsgálat pedig még mindig nem zárult le. Az önkormányzati képviselő kifogásolta, hogy a tavaly október végén felállított bizottság még mindig nem tudta elvégezni a munkát. Szerinte ez tökéletesen leírja a városvezetés működését: „Nagy lendülettel és melldöngetve bele kezdenek valamibe, aztán nem történik semmi.”- fogalmazott.

pápai ákos
Pápai Ákos

Pápai elmondta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hivatalos jelentése szerint Blaskó Balázs intézményvezető nem követett el mulasztást, a két szóban forgó fertőzött karanténhatározatát Blaskón ugyanis nem lehet számon kérni, hiszen ezeket a határozatokat Blaskó a karantén lejárta napján kapta kézhez.

 

Nemrég az Egri Ügyeknek Mirkóczki Ádám polgármester azt nyilatkozta, hogy megszorítások lehetnek a sport és kultúra területén a helyi adóbevételek visszaesése miatt, így a képviselőt arról kérdeztük, hogy a különleges jogrend alatt történt-e tanácskozás költségcsökkentési javaslatok terén. A polgármester a portálunknak adott interjúban azt is említette, hogy minden bizonnyal csökkenteniük kell majd a Gárdonyi Géza Színház támogatását is. Pápai elmondta, hogy még november végén a polgármester körlevelet küldött ki a képviselőknek, amelyre többen is válaszoltak. A képviselő azonban a stratégiát hiányolja, a támogatások rendszertelenségét és bizonytalanságát. Véleménye szerint, ha baj van, nem lehet mindig csak belengetni a megszorítást, hiszen így ezek a sportklubok vagy kulturális intézmények sem tudnak tervezni előre. Pápainak arról nincs tudomása, hogy a városi megvonások érintik-e a színház működését.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló