2024. február 24., Szökonap

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #dobó istván vármúzeum #programok

Ezeket a programokat kínálja májusban az egri vár

Barna Benedek 2022.05.05. 16:44

A hónap elején harangöntést lehet megtekinteni a palotaudvaron a VárCsaládiKör programsorozat részeként, és májusban jön az Emlékhelyek Napja, valamint a Régészet Napja is.

 

Programokban gazdagnak ígérkezik a május a Dobó István Vármúzeumban az intézmény honlapján is közzétett ajánló alapján:

 

Május 6-án 14 órától, a VárCsaládiKör programsorozat részeként tartják meg a "Játék a Kazamatában" elnevezésű eseményt. Az érdeklődőket puzzle játékkal összekötött felfedező séta várja: minden család megkapja egy-egy, a kiállításban található műtárgyról készült kép részletét, és a séta során fel kell ismerniük, hogy melyik műtárgyról készülhetett az adott puzzle-darab. Ha jó a felismerés, akkor a részletet be tudják illeszteni abba a hiányos képbe, amit a játékvezetőtől kapnak. Addig tart a játék, míg minden egyes képrészlet a helyére nem kerül. 

 

A részvételhez előzetes regisztráció is szükséges. További részletek ITT.

 

 

Május 7-én az "Új Rímek - Új és RégI Mesterségek" tehetséggondozó szakkör folytatódik. Ez alkalommal a családtagok is bekapcsolódhatnak a közös alkotás örömébe. A szlovákiai Slíž Róbert harangöntő mester 2 kilós harangjának elkészítését figyelhetik meg a Palotaudvaron. A harangöntés középkori technikáját alkalmazva a formát agyagból, lótrágyából és emberi hajból készíti el a mester. A tehetségígéretek viaszveszejtéses technikával a harangok díszítésének módját sajátíthatják el.

 

Részletes program:

 

10.00- 12.00: Bronz olvasztása kemencében, harangöntés, Palota udvar

13.00- 13.40: Akikért a harang szól… Harangöntés Egerben. Bujdosné Dr. Pap Györgyi történész muzeológus előadása a Dobó-bástyában

14.00- 16.00: Beszélgetés Slíž Róbert harangöntő mesterrel, a harang hűlési ideje, Palotaudvar

 

Az utolsó műhelymunka során a bácsalmási kékfestő mester, Bakos Zoltán a pap anyaggal való mintázást tanítja meg az alkotóknak, melyet indigóval fest meg a mester, 2022. május 21-én a Várműhelyben.

 

A 12 foglalkozás során készített alkotásokból 2022. június 25-én a Dobó-bástyában nyílik kiállítás az érdeklődő közönség számára.

 

 

Május 11-12-én a Magyar Vidék Múzeumok Szövetsége idei közgyűlésének házigazdája lesz a Dobó István Vármúzeum. A rendezvényen értékelik többek közt a 2021-es év szakmai tevékenységét és eredményeit, szó esik a tavalyi bevételek alakulásáról és az idei költségvetésről egyaránt, illetve döntenek a szövetség új tagjainak felvételéről is. 

 

A szakmai fórumon Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos, Szende László, az EMMI Múzeumi főosztályának vezetője, Szelei Mónika - Zöldy Gergely, Magyar Géniusz Vándorkiállítás látványtervezői, valamint Szűcs Annamária - Várkonyi Éva, Magyar Géniusz Program pr-, marketing-, és kommunikációért felelős szakemberek előadásait is meghallgathatják a résztvevők. A szövetség tagjai az Egri vár interpretátorianak vezetésével megismerhetik a Nemzeti Emlékhely már lezárult, és még folyamatban lévő fejlesztéseit a Török kerttől egészen a Zárkándy-bástyáig.

 

 

Május 14-e az egri várban is az Emlékhelyek Napja lesz. 11 órakor a sztélénél kezdődik az ünnepi megemlékezés, melynek végén ágyúlövéssel tisztelgünk a nemzeti emlékhelyek előtt. Az Egri vár vitézei több alkalommal fegyver-és viselet, valamint a korabeli életmódot ismertető bemutatókkal készülnek, muzeológusaink pedig az Egri vár története, a Magyar minta és a Fegyvermustra című kiállításokban tartanak tárlatvezetéseket az érdeklődő látogatóknak. A hangulatot Egri Farkas Ferenc Zeneiskola fúvós és szimfonikus zenekarának koncertjei színesítik a Palotaudvaron.

 

 

 

Május 27-e pedig a Régészet Napját tartják. A "10 lépés az Egri vár - Modern távérzékelési és kiterjesztett valóság (AR) megoldások az örökség- és műemlékvédelemben" címmel, 6 alkalommal tart bemutatót a Romkertbena Vármúzeum munkatársa, aki a régészeti feltárások felmérésének 3 dimenziós lehetőségeit kutatja. Emellett a kiterjesztett valóság (AR) segítségével virtuális vezetésék keretében ismerhetik meg akár 10 lépésből az Egri várat.

 

A program részeként az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem INNORÉGIÓ Tudásközpontjának munkatársai is bemutatják távérzékelési infrastruktúrájukat (drónok, kamerák & lézerszkennerek). Majd ezt követően az érdeklődők megtudhatják, hogy miként lehet 3 dimenziós modelleket készíteni légi fotogrammetria és földi lézerszkennelés segítségével.

 

 

A fentieken kívül a Vármúzeum rendhagyó tárlatvezetéseket is szervez a Gárdonyi Géza Emlékházban (ezekről az emlékév programjait részletező cikkünkben írtunk), valamint múzuempedagógiai programjaik is lesznek, melyekről bővebben a vár honlapján lehet olvasni.

 

 

(Indexkép forrása: Egri vár / Facebook)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló