2024. június 23., Zoltán

Eger ügye

#zöldfül #megújuló energiaforrás #biomassza

Biomasszával csökkentenék a gázfelhasználást az egri távfűtésben

Csarnó Ákos 2023.03.22. 12:29

Korábban már volt erre terv: a Malomárok utcai fűtőművet bővítették volna, most új helyet terveznek.

 

A rezsiválság miatti magas energiaárak, a változó világpiaci helyzet és a klímacélok teljesítése miatt kell csökkenteni a fűtőmű gázfelhasználását. Tanulmánytervek készültek, amikben kitértek a biomassza, valamint geotermikus energia helyi alkalmazási lehetőségeire is – olvasható az egerhirek.hu beszámolójában.

 

"Az elektronikus szivattyúk, a hőcserélő berendezések és a villamos energiát termelő gázmotorok mellett legutóbb, 2020-ban 3 darab hőtartó tartályt is beépítettek. Ennek köszönhetően a fogyasztás 30 év alatt a felére csökkent" – számolt be a múltról Zsebe Albert, az EVAT Zrt. távhő divízióvezetője az eVAT zrt. bemutatóján.

 

Egy biomassza erőmű lehet a megoldás

 

Lakatos Tibor, a Reál-Energo Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy tanulmány egy 10 megawattos biomassza fűtőmű kialakításának lehetőségével foglalkozik. A fűtőmű a zaj- és környezeti szennyezés elkerülése érdekében Felnémeten, az Egererdő Zrt. Tulipán téri telephelyén lehetne felépíteni, hiszen így szállítási költség sem keletkezne az erőmű táplálása során, hiszen a komplexum faaprítékkal működik.

A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. Mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. A biomassza segítségével fosszilis tüzelőanyagok válthatóak ki, és ideális esetben az elégetett növényi anyag egy éven belül újratermelődik, megteremtve ezzel a fenntartható fejlődés és energiagazdálkodás lehetőségét.

 

A biomassza feldolgozásával nyerhető energiafajták:

biogáz (szerves anyag anaerob bomlásával, pl. metán)

bioüzemanyag (biomassza, szerves anyag, hulladék szerves anyag tartalmából), pl. biodízel, bioetanol

szilárd biomassza (tűzifa, faapríték, pellet, fabrikett)

Bár a különböző biomasszák a megújuló energiahordozók közé tartoznak, elégésük a környezetre káros gázok különböző mértékű kibocsátásával jár. (wikipedia)

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója szerint első lépésként 2024 elejéig kell eldönteni, mely lehetőséget tartják a szakemberek kézenfekvőnek a megvalósításhoz. Az engedélyezési eljárásokat követően pedig Európai Uniós támogatással akár 2027-re meg is valósulhat a projekt.

 

indexkép: Getty Images

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló