2023. június 5., Fatime

Eger ügye

#eger #gárdonyi géza

Van otthon szlovák vagy cseh nyelvű Gárdonyi-kötete? Most igazán jót tehet vele!

Nagy Donát 2022.06.27. 10:22

De a Csehszlovákiában és Szlovákiában kiadott magyar nyelvű köteteket is keresik.

 

Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulója alkalmából az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtár keresi az író szlovák, illetve cseh nyelven megjelent kiadványait, írja a Felvidék.ma. Sőt, emellett a Csehszlovákiában és Szlovákiában kiadott magyar nyelvű köteteket is felkutatnak.

 

A könyvgyűjtésbe bekapcsolódott a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete is, amely a felvidéki olvasókat megszólítva június utolsó napjaiban nyilvános gyűjtést kezdeményezett.

Gyűjtést indítunk, amivel az egri Bródy Sándor Megyei Könyvtárnak segítünk beszerezni Gárdonyi Géza Csehországban és Szlovákiában megjelent műveit az író halálának 100. évfordulója alkalmából. Céljuk, hogy Gárdonyi-gyűjteményüket pótolják

– mondta Tegdes Egyházi Dóra, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.

 

Hozzátette: ez egy többlépcsős gyűjtés lesz. Első körben az egyesület tagjai között hirdették meg a gyűjtést, ezáltal már pótolták a hiányzó könyvek egy részét. Ám még javában vannak olyan Szlovákiában, valamint Csehországban kiadott Gárdonyi-kötetek, melyek nem szerepelnek az egri könyvtár gyűjteményében. Ezért terjesztették ki a gyűjtést országos szintre.

 

Az egyesület az egri intézménnyel karöltve egyeztetett a hiányzó kiadványokkal kapcsolatban. Segítségképpen már összeállítottak egy listát, amely tartalmazza a cseh és szlovák nyelvű hiányzó kiadványok és a Csehszlovákiában, valamint Szlovákiában kiadott magyar nyelvű kötetek pontos jegyzékét. A hiányzó szlovák, cseh és magyar nyelven megjelent művek listája itt érhető el – ezeknek a könyveknek a felajánlását várják.

Azok, akiknek tulajdonában van a jegyzéken szereplő kiadvány, és elajándékoznák azt, az alábbi elérhetőségeken jelezhetik felajánlásukat: Pethő Andrea +421 907 348 601; SZMKE: szmke2004@gmail.com

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló