2023. március 30., Zalán

Eger ügye

#mirkóczki ádám #városháza #szabadság

123 nap szabadság jár Eger polgármesterének erre az évre

Csarnó Ákos 2023.02.20. 18:08

 

A következő Közgyűlés egyik napirendi pontja szerint dönteni kell a polgármester szabadságáról, pontosabban annak kiadásáról illetve igénybevételéről. Elsőre igen megdöbbentő számokat terjesztett be Mirkóczki Ádám polgármester a saját szabadságát illetően, ugyanis 123 nap járna neki.

 

A polgármesterek a jogszabály szerint „sajátos közszolgálati jogviszonyt” töltenek be. Elvileg a polgármesternek a szabadságot az esedékesség évében, de legkésőbb a következő év március 31-ig kell kiadni, illetve igénybe vennie. Ha ez nem történik meg, a polgármester a ciklus végén is előállhat a szabadságmegváltás igényével.

 

A főállású polgármester évi huszonöt munkanap alapszabadságra és tizennégy munkanap pótszabadságra jogosult, s a szabadság ütemezését a képviselő-testület minden év február 28-ig kell, hogy jóvá hagyja. A polgármester a szabadságot az ütemezéstől eltérően csak előre nem látható, rendkívüli esetben, vagy az igénybevételt megelőzően legkésőbb tizenöt nappal megtett előzetes bejelentést követően veheti igénybe.

 

2022-re 67 napot hozott át a polgármester így tavaly 106 napból „gazdálkodhatott”, idén már 84 napot hozhatott át tavalyról (vagyis 22 napot volt szabadságon). Íme a tavalyi beosztása:

 

2022 év

 

január          0 nap

február         3 nap

március       13 nap

április            7 nap

május            7 nap

június           13 nap

július            14 nap

augusztus     13 nap

szeptember   10 nap

október          10 nap

november         8 nap

december         8 nap

 

2023 pedig így van betervezve:

2023

január          11 nap

február          9 nap

március         9 nap

április            9 nap

május          11 nap

június            9 nap

július            10 nap

augusztus    17 nap

szeptember  10 nap

október           8 nap

november       8 nap

december      12 nap

Ha a jogszabály szövegét nézzük, akkor a polgármesternek március 31-ig ki kellett volna vennie az áthozott szabadságokat de a tervekben ez nem látszik.

 

Noha minden év január 31-ig a jegyző által vezetett nyilvántartás alapján kell megállapítani a polgármester előző évben felhasznált szabadságának mértékét, a ki nem adott napokat a tárgyévi szabadsághoz hozzá kell számítani, amit a hatályos szabályok szerint lehet görgetni. A ki nem használt szabadság a ciklus végére több millió forintos extra jövedelmet jelenthet, 2019-ben pl. Érd volt polgármesterének, T. Mészáros Andrásnak 160 fel nem használt napja gyűlt össze öt év alatt, amiért 7,3 millió forintot kellene kifizetnie az önkormányzatnak.

 

Az Munka törvénykönyve, illetve a kormányzati igazgatásról szóló törvény ezt nem engedi, az ezek hatálya alá eső dolgozók nem görgethetik a szabadságot, az elveszik, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint ez azonban rendben van.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló