2023. december 6., Miklós

Riasztó

#ügyészség #lopás #heves #csalás #albérlet #füzesabony

Lakástulajok rémálma valósult meg Hevesen: az albérlők minden mozdíthatót elloptak

2021.04.19. 09:26

Újabb fura ügyészségi sztorik Heves megyéből: fizetés nélküli piálás a füzesabonyi benzinkúton, más bankkártyájával vagánykodó csaló Csányból.

A Hevesi Járási Ügyészség a napokban sikkasztás vétsége és lopás vétsége miatt emelt vádat egy mosonmagyaróvári párral szemben, melynek tagjai 2019. augusztus 20-ig Hevesen éltek egy bérelt lakásban, ahol a tulajdonos engedélyével szabadon használhatták a házban lévő ingóságokat. Amikor az élettársak kiköltöztek a lakásból nem tudtak elszámolni több, csak időleges használat céljából rájuk bízott dologgal, mivel ezeket a – részben berendezési – tárgyakat addigra már eltulajdonították.

Az ingatlanból hiányzott a kandalló, továbbá egy búvárszivattyú, egy locsolócső, 80 db műanyag rekesz, két balta és két összecsukható faszék, összesen közel negyedmillió forint értékben. Ezeket a vádlottak elsikkasztották. Ellopták továbbá egy lakótársuk motoros fűnyíróját is, melyet a költözéskor önkényesen és jogtalanul magukkal vittek, annak ellenére, hogy a sértett azt sohasem adta nekik kölcsönbe, vagy használatba.

A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság jóvátételi munkavégzést írjon elő a két terhelt számára, és kötelezze őket kártérítésre is.

 

A csalást az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz.

 

A Füzesabonyi Járási Ügyészség csalás vétségével vádol egy 30 éves, többszörösen büntetett tiszanánai férfit, aki 2019. január 26-án éjjel fizetés nélkül távozott egy füzesabonyi benzinkútról. A terhelt négy ismerősével ment el a kútra, ahol előbb tankoltak, majd iszogatni kezdtek. Ennek keretében első körben elfogyasztottak két üveg whiskyt, amit egyikük kifizetett. A vádlott ezután úgy döntött, rendel még, bár nem volt nála sem készpénz, sem bankkártya, így amikor ki kellett volna egyenlíteni a további 55.000 Ft-os fogyasztásról szóló számlát, a férfi azzal nyugtatta az eladókat, hogy mindjárt jön, csak kiszalad a pénzéért. A töltőállomáson ekkor látták őt utoljára, bár később telefonon sikerült vele felvenniük a kapcsolatot, de a tartozását a csaló csak karácsony után adta meg, azt követően, hogy a rendőrségen sor került a gyanúsítotti kihallgatására.

 

A járási ügyészség ebben az ügyben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra is, hogy a bíróság rendelje el a terhelt korábbi - összesen két év időtartamú - felfüggesztett szabadságvesztéseinek a végrehajtását.

 

A Büntető Törvénykönyvben külön tényállást képez az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, ami a csalásnak egy speciális alakzata. A törvényi tényállás szerint ezt a bűncselekményt az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett információs rendszerbe adatot bevisz, az abban kezelt adatot megváltoztatja, törli, vagy hozzáférhetetlenné teszi, illetve egyéb művelet végzésével az információs rendszer működését befolyásolja, és ezzel kárt okoz.

online csalás2

Az Egri Járási Ügyészség e miatt a ritkábban előforduló bűncselekmény miatt emelt vádat nemrégiben.

 

A vádirati tényállás szerint egy 29 éves csányi férfi 2019 tavaszán egy ismerőse jóvoltából hozzájutott egy Vácon élő személy bankkártya-adataihoz, mire úgy döntött, hogy jogtalan haszonszerzés végett felhasználja azokat. Az elhatározást tett követte, így a vádlott – álnéven – még aznap egy tabletet, egy LED tévét és egy okostelefont rendelt az interneten, melyek vételárát a sértett bankkártyájával egyenlítette ki. Ezzel összesen 314.171 Ft kárt okozott, amit a bankkártyát kibocsájtó pénzintézet elsődlegesen megtérített a sértettnek.

 

Az ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabásra tett indítványt, emellett indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze a bank felé kártérítés megfizetésére a vádlottat, aki ezt követően hozzájuthat a jelenleg lefoglalt műszaki cikkekhez.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló