2024. április 20., Tivadar

Promóció

Mit tehetünk, hogy elkerüljük az aranyeret? (X)

X 2024.02.19. 20:34

 

 

Az aranyeresség kialakulásáért sok minden lehet a felelős – napjaink népbetegségéről van szó, amelyről legfőképp a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a sok stressz tehet. A tünetek megjelenésekor érdemes felkeresni egy szakembert, aki hatékony gyógymódot tud javasolni.

 

 

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban az aranyér kezelésében tudnak segíteni, de a honlapjukon hasznos tanácsokat olvashatunk a megelőzésről is. Ebből válogattunk össze néhányat cikkünkben.

 

Forduljunk orvoshoz, ha baj van!

 

Aranyere tulajdonképpen mindenkinek van, hiszen ez egy visszér, amely felelős az önkéntelen ürítésért, szellentésért. Ha azonban begyullad, akkor fájdalom alakul ki, esetleg el is pattanhat, ilyenkor jelenik meg a vérzés is.

 

Sokan kétségbe esnek ilyenkor és az interneten keresnek megoldásokat, holott ez nem mindig célravezető. Nem tudni ugyanis, mi okozta a bajt, külső vagy belső aranyérről van-e szó: biztosat csak a szakorvos mondhat. Ezért is ajánlott azonnal bejelentkezni, ha azt érezzük, hogy fájdalmassá válik a székelés, duzzadt a végbélnyílás környéke, vagy viszkető, fájó érzést tapasztalunk.

 

Itt is a legjobb megoldás: a megelőzés. Erre kellene nagy figyelmet fordítanunk – például rostokban dús ételeket fogyasztanunk. Meg is mondjuk, miért!

 

Az egyik fő ok: a székrekedés

 

Az aranyeresség sokszor az erőlködés miatt alakul ki. Ha nem tudunk rendszeresen, naponta legalább egyszer, könnyedén üríteni, ha a vécén eltöltött idő inkább csak erőlködéssel jár, akkor az megviseli a kismedencei izmokat és a végbélnyílás környékén található ereket is.

 

A székrekedés pedig megelőzhető lenne, ha egészségesen táplálkoznánk. Kerülni kellene a gyorséttermi ételeket, a cukros pékárukat és a fűszeres, nehéz ennivalókat is. A rostokban és vitaminokban dús táplálkozás hatására az emésztés könnyebb lesz, a széklet erőlködés nélkül tud távozni a szervezetből.

 

Ehhez persze az is kell, hogy naponta legalább 2,5 liter vizet fogyasszunk. Ha csak tehetjük, levest is együnk ebédre vagy vacsorára, de a teák is jók lehetnek. A cukrozott üdítők vagy az alkohol viszont nem jó választás.

 

Ha már két napja nem ürítettünk, vagy igen, de keveset és nehezen, akkor székrekedésről lehet szó. Ez megviselhet minket lelkileg is: egy újabb stresszforrás pedig még inkább előidézheti az aranyerességet.

 

Mit kellene tenni?

 

Nyugodtan olvassunk a neten a témába vágó cikkeket, írásokat, akár az aranyeresseg.hu tanulmányát is megrendelhetjük: a Toalett-tréning nevű kisokosban részletesen leírják, hogyan kellene helyesen székelni.

 

Az egyik legfontosabb tanács: ha érezzük, hogy ki kell mennünk a vécére, ne halogassunk, ne nyomjuk el az ingert, mert később talán erőlködve sikerül csak székelni – ezzel pedig szintén leterheljük az izmokat és az ereket. Az sem jó viszont, ha órákig ülünk a vécén tétlenül, olvasgatunk, telefonozunk, mert így a hasűri nyomás következtében szintén elpattanhat az aranyér.

 

A könnyedség érdekében egészségesen táplálkozzunk, igyunk sok vizet, sportoljunk rendszeresen és kerüljük a stresszt!

 

(Szponzorált tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló