2024. április 20., Tivadar

Promóció

Cégeladás? (X)

X 2023.08.21. 11:58

 

Arra a döntésre jutott, hogy értékesíti vállalkozását, azonban felmerül Önben a kérdés, hogyan tegye ezt úgy, hogy az a cég sajátosságainak és a jövőbeni céljainak is megfeleljen? Amennyiben visszavonulás miatt szeretné értékesíteni a céget más megközelítést kell választania, mint abban az esetben, ha a cégeladás után új vállalkozást szeretne indítani. Továbbá célszerű meghatározni a legelőnyösebb struktúrát, ha a jelenlegi cégeit szeretné refinanszírozni és fejleszteni.

 

A választást szintén befolyásolja, hogy mire kívánja fordítani a cégeladás esetén befolyt összeget: a család hosszú távú anyagi biztonságára vagy inkább rövid távú életviteli szempontok alapján szeretné felhasználni. A végső cél az, hogy a cég értékesítése olyan struktúrában valósuljon meg, amely legjobban megfelel az előrelátásokhoz és a vagyon felhasználásával összefüggő további elképzelésekhez.

 

Lehetséges megoldások:

 

1. Bizalmi vagyonkezelés

 

A bizalmi vagyonkezelés esetében a vagyon tulajdonosa ingyenesen átadja a vagyont vagy annak egy részét egy másik személynek, akit vagyonkezelőnek nevezünk. Közöttük létrejön egy szerződés, amely szerint a vagyonhoz kapcsolódó tulajdonosi jogokat a vagyonkezelő gyakorolja, ő kezeli, valamint adja ki a vagyont és annak hozamát a kedvezményezett(ek) részére.

 

A magyar jogrendszer adta sajátosságok következtében a vagyonrendelő és a vagyonkezelő ugyanaz a személy is lehet, ennélfogva van lehetőség arra, hogy a vagyonrendelő átruházza a vagyont "saját magának", vagy egy általa létrehozott társaságnak, mint vagyonkezelőnek. Ennek köszönhetően a vagyonrendelő továbbra is közvetlen irányítása alatt tudja tartani az átadott vagyonkezelési eszközöket.

 

Tekintettel arra, hogy a bizalmi vagyonkezelés körébe átruházott vagyon kikerül a vagyonrendelő tulajdonából, ezért a bvk alapítása biztosítja a vagyon védelmét a vagyonrendelővel szemben támasztott esetleges igényekből eredő kockázatoktól. Továbbá a vagyonkezelő kockázatainak sincsen kitéve, mivel az átadásra került vagyontárgyak nem képezik a vagyonkezelő saját vagyonát sem.

 

A bizalmi vagyonkezelés létrehozásával kitérhetünk a merev öröklési jogi rendszer elől és elkerülhetjük a hagyatékkezeléssel járó adminisztrációt, ugyanis a vagyonrendelő halála esetén a bizalmi vagyonkezelésbe helyezett vagyontárgyak nem kerülnek bele a hagyatékba.

 

Mindezek mellett a bizalmi vagyonkezelés több adózási előnyt is teremt számunkra. Először is lehetőséget biztosít a vagyonrendelő tulajdonában lévő vagyontárgyak (például társasági részesedések) piaci értékének felértékelésére. Másodszor, adómentességet nyújt meghatározott feltételek megvalósulása esetén. Ráadásul a bvk-ba bevitt értékpapírok tartós befektetési számlára helyezése is lehetséges, amely biztosítja a hozam adómentességét a magánszemély kedvezményezettek részére is.

 

2. Holdingtársaság

 

A "holding" kifejezés mögött az az elképzelés, hogy egy köztes vállalat, a holdingtársaság beékelődik a magánszemély és az operatív társaság vagy vállalatok közé, és ezen keresztül történik a működő vállalkozások vezetése a tulajdonos által.

 

A holdingtársaságok létrehozása különösen sokszor fordul elő, amikor a végső tulajdonos több vállalatban vagy akár több országban is működő vállalatokban tartja a vagyonát. Ez a köztes vállalat nem csupán az üzleti csoport egységes irányítását teszi lehetővé, hanem számos adózási előnnyel is jár:

 

A holdingtársaság által az üzleti csoport felhalmozott vagyona adómentesen helyezhető át a csoport tagjai közt.

A holdingosítást követően az üzleti csoport leányvállalatait adómentesen lehet értékesíteni.

Magyarország kifejezetten kedvező hely a holdingtársaságok létrehozásához, ha figyelembe vesszük:

a bejelentett részesedések adómentességét,

az osztalék adóalapból történő levonását

a külföldi vállalatoknak fizetett jövedelmek forrásadó-mentességét.

 

Akik viszont szívesebben helyeznék külföldre üzleti csoportjuk holding központját, több európai uniós ország (beleértve Luxemburgot, Svédországot vagy Máltát) vagy EU-n kívüli állam (pl. Dubai vagy Szingapúr) szabályozásai között is válogathatnak.

 

Érdeklik a céges vagy a magánvagyon-megoldások, esetleg a cégeladás, generációváltás mellett döntött? Keresse tapasztalt kollégáinkat a lenti elérhetőségeken:

Telefon: +36 1 889 2800

E-mail: info@vagyontervezes.hu

Web: vagyontervezes.hu

 

(Promóciós tartalom)

 

indexkép: utc

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló