2021. december 7., Ambrus

Mindenki ügye

#koronavírus #oroszország #szerbia #belgrád

Szerbiába járnak az oroszok, hogy Pfizert és AstraZenecat kaphassanak Szputnyik V helyett

Nagy Donát 2021.11.03. 10:03

Az orosz, európai engedély nélküli vakcinával nálunk is sokakat beoltottak, ők azóta is szívnak az utazási tilalmak miatt.

Felhívtam egy utazási irodát, és az mindent elintézett. Könnyen ment minden. A két Pfizer-oltás között még egy kis vakációt is csináltam magamnak

– mesélte a londoni The Guardian tudósítójának Gyenyisz Ovcsinnyikov, aki egy PR-ügynökségnél dolgozik Szentpéterváron, írja a HVG.

Miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök a hazai Szputnyik V oltásra buzdítja honfitársait, Oroszország oltottság szintje nem éri el a 33 százalékot sem. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy Nyugaton nem fogadják el a Szputnyik vakcinát, és ez csaknem lehetetlenné teszi az orosz polgárok utazását az Európai Unióba, vagy az Egyesült Államokba.

Szerencsére Szerbia és Oroszország között igen szívélyes a viszony, ugyanis nem kell vízum. Így az utazási irodák percek alatt meg tudják szervezni a vakcinaturista-programokat Szerbiába. Oroszországban más országokhoz hasonlóan a védőoltást is sokan csak azért adatják be maguknak, mert anélkül nem lehet utazni: a megkérdezettek 40%-a nyilatkozott így.

street-3293556_1280
Belgrád, illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Belgrádi statisztikák szerint több mint 160 ezer külföldi kapott már eddig Covid-védőoltást Szerbiában, ahol többféle oltóanyag között választhatnak az érdeklődők: jelenleg Pfizer és AstraZeneca áll rendelkezésre a nyugati oltóanyagok közül. A két oltás között három hetet kell várni Szerbiában, de sok orosz vakcinaturista ezt is sokallja, ezért a Russian Express utazási iroda felfedezte Horvátországot, ahol a Johnson&Johnson egydózisú oltást lehet megszerezni.

 

Azt írják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség még mindig nem ismeri el az orosz védőoltás hatékonyságát, amiben szerepet játszik az is, hogy az orosz fél nem küldi el a szükséges dokumentumokat a teszteredményekről.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló