2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#hatósági ár

Sok helyen elfogyott a hatósági áras tej

Csarnó Ákos 2022.09.14. 11:12

Nincsen mibe aprítani.

 

Az RTL Klub információi szerint az ország számos boltjában hiánycikké vált a hatósági áras tej. A riportban azt jelentették, hogy a literenként 209 forintos tej helyett már csak 300-400 forintért lehet tejet vásárolni. A KSH adatai szerint egy év alatt közel 55 százalékkal nőtt a tejtermékek ára. Az árstoppos, 2,8 százalékos tartós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8 százalékos tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

 

Az RTL kiemelte, hogy amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8 százalékos UHT-tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban.

 

A Tej Terméktanács megerősítette a hiány tényét, a szervezet szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstoppos tejből már 70 százalékkal többet adtak el, mint tavaly.

 

„Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej-kategóriák eladásait.” - emelte ki Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

 

Az Agrárminisztérium azonban csak ennyit közölt a feltett kérdésre:

„A magyar kormány azért döntött az élelmiszerárstopról, hogy megvédje a magyar lakosságot az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta inflációtól és az áremelkedéstől. Vizsgáljuk, ha a kereskedők az árstoppal érintett termékeken keletkező veszteséget más termékek árába fogják beépíteni, vagy ha a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére.”

 

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy az árplafonban benne rejlik az áruhiány fenyegetése. A kormány legkésőbb a jövő héten dönt arról, hogy október elseje után is fenntartják-e az élelmiszerek árstopját.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló