2024. május 20., Bernát Felícia

Mindenki ügye

#vásárlás #bolt #magyarország #románia #lidl #összehasonlítás

Megnézték, hogy olcsóbb-e a Lidl Romániában, mint itthon

Barna Benedek 2021.10.17. 10:17

Nemcsak a termékek árát hasonlították össze, hanem azt is vizsgálták, hogy egy-egy bevásárlás a fizetés hány százalékát viheti el nálunk és a szomszéd országban.

 

A G7 és a Transindex összevetette a Lidl magyarországi és romániai árait, hogy kiderüljön, nálunk vagy a szomszédos országban lehet olcsóbban vásárolni az üzletlánc boltjaiból. Összesen 35 termék (elsősorban gyümölcsök, zöldségek és tejtermékek) esetében vizsgálták az árak közötti eltérést szeptember végén, az akkor érvényes, 73 forintos lej-árfolyammal átszámolva.

 

A héten közzétett elemzés szerint a 35-ből 10 olyan árut találtak, amely Magyarországon kerül kevesebbe. Ezek egyike a liszt volt, amelynek azonban éppen október eleljén emelte meg itthon 25 százalékkal a Lidl, a tojásnál pedig elhanyagolható (0,3 forintos) volt az eltérés, tehát végül is 8 olyan terméket tudtak felsorolni, amelyért a magyar vásárló fizet kevesebbet: az ESL tejek, a 1,5-es UHT tej, csirke- és pulykamellfilé, az ásványvíz, a só és a gouda sajt.

 

A termékek nagyobb része viszont Romániában olcsóbb, és G7 által összeállított bevásárlólistával itthon jóval többet kell fizetni a kasszánál, mint Romániában:

Míg Budapesten 14.328 forintot mutat a végösszeg, Kolozsváron átszámolva 12.800 forint a kosár összköltsége, vagyis ott 10,6 százalékkal olcsóbb ez a bevásárlás.

A romániai kosár értékét elsősorban a zöldségek Magyarországról nézve döbbenetesen alacsony ára húzza lefelé, míg a tejek és a húsok inkább ott drágábbak. (Akit érdekel az egyes termékek árainak összehasonlítása, a G7 elemzésében böngészheti a teljes listát, IDE KATTINTVA.)

lidl_roka_laszlo_mti
Fotó: Róka László / MTI

Megvizsgálták azt is, hogy egy ilyen bevásárlás mekkora teher egy magyar és egy romániai családnak. Ehhez a G7 havi 384 eurós romániai és 583 eurós magyarországi medián bérrel számolt. Ha ezeket átváltjuk forintra, és megnézzük, hogy ennek mekkora részét adja a bevásárlás összköltsége, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy

Romániában ez a bevásárlás a havi bér 9,2 százalékát, Magyarországon viszont csak a 6,8 százalékát viszi el.

Emellett kiszámolták a kosarak áfatartalmát is. Romániában az élelmiszerekre 9, Magyarországon pedig 5, 18 és 27 százalékos áfa rakódik (a wc-papír a kosár egyetlen nem élelmiszer terméke, ennek romániai áfatartalma 19 százalék), így a G7 és a Transindex számításai szerint a romániai kosár áfatartalma 1080 forintnak megfelelő lej, a magyar kosár áfatartalma viszont 2394 forint. Azaz a magyar állam majdnem 2,5-szer annyi adót szed be egy ilyen bevásárlás után, mint a román.

 

Ugyanezt a másik oldalról nézve megállapították, hogy a Lidl ugyanakkora bevételhez jut mindkét országban: Romániában 11.720 forintnak megfelelő lej bevétele lesz az elképzelt bevásárlókosárban szereplő termékek eladásából, Magyarországon pedig 11.934 forint.

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló