2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

#zöldfül

Újrahasznosított műanyagszemétből készült ladikot bocsátottak a Tisza vizére – FOTÓK

2019.11.30. 00:00

A cél az volt, hogy példát mutassanak a hulladékgyűjtésre, és -hasznosításra.

 

Évszázados hagyományt gondolt újra a PET Kupa. A Tiszából gyűjtött folyami műanyag hulladékból elkészült az első tiszai Plasztik Ladik. A modern anyagot, az újrahasznosított műanyag pallókat egy mártélyi ladikkészítő mester munkálta meg, megtartva az ősi formát és szerkezetet. Ugyanebben a Csongrád-Csanád megyei, Tisza-parti faluban avatták fel ünnepélyes keretek között az innovációs újdonságot – közölte szerdán a petkupa.hu.

 

Mint írják, a tiszai ladik autentikus, hazai, fából készült kishajó, amely évszázadok alatt nyerte el hagyományos, csapott formáját. Előnye, hogy a folyóvízen halkan és gyorsan mozog, és nem billeg könnyen, és azt is jól viseli, ha felállnak benne. Akár egy evezővel is meghajtható, kormányozható, sőt, fartükrére erősített motorral ideális folyami motorcsónak válik belőle. Építésekor hagyományosan vörösfenyőt vagy borovi fenyőt használnak.

 

Ladikavatás szódavízzel (Fotók: petkupa.hu)

 

A Plasztik Ladik építésénél a megszokott fenyőfát a szakemberek műanyagból – főleg polipropilénből és polietilénből – préselt műanyag deszkákra cserélték, amely jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka. A Plasztik Ladik a PET Kupa ötletéből született meg, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának köszönhetően.

 

A PET Kupa mára több mint 70 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát, melynek több mint fele a különféle hasznosítási módoknak – és az aprólékos válogatásnak – köszönhetően visszajutott a körforgásba. A stábjuk és az őket segítő szakmai partnerek folyamatosan fejlesztik innovatív megoldásaikat, hogy az összegyűjtött hulladék jó példaként, a vízhez és a Tiszához köthető termékeken keresztül vigye üzenetét az értékteremtő hulladékgazdálkodásnak.

 

Szabó László, a ladikkészítő és Molnár Attila Dávid, az ötletgazda

 

A ladik nem titkolt célja, hogy a felvízi országoknak mutasson jó példát a hulladékgyűjtésre, és -hasznosításra, remélve, hogy a közeljövőben megoldódik a tiszai hulladékprobléma és kiépül a szükséges infrastruktúra a Tisza-vízgyűjtő teljes területén, szó szerint helyén kezelve a lakossági- és ipari hulladékokat.

 

Napjainkban nagyon kevés mester van a Tisza-mentén, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a hagyományos ladikok építése terén, és többségük 60 év feletti. Közülük többen elfogadták a kihívást, és próbára tették a szokatlan anyagot. Ezt azzal indokolták, hogy ők is szívesen tesznek egy tisztább Tiszáért, másrészt az így előállított ladik valószínűleg sokkal ellenállóbb lesz az időjárás viszontagságaival szemben. Az első prototípust Szabó László mártélyi mester készítette el.

 

 

Azért nem öntjük ki, vagy fröccsöntjük a ladikot, mert nem szeretnénk, ha egy olyan ősi mesterség, mint a tiszai hajóépítés, teljesen veszendőbe menne. Ezt az újszerű, időtálló anyagot, a műanyag deszkát a szakemberek a megszokott eszközeikkel meg tudják munkálni és a ladiképítés hagyománya ebben a formában is tovább élhet.

 

– nyilatkozott a hagyomány folytatásáról Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, a Plasztik Ladik ötletgazdája.

 

 

A Tiszán összegyűjtött üveghulladékokból készítenek palackokat Parádsasváron - FOTÓK

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló