2024. május 24., Eszter Eliza

Mindenki ügye

#jobbik #önkormányzati választás #választás2024eger

Pártok helyett lokálpatrióta érdekeket képviselő önkormányzati politikát hirdet a Jobbik, Mirkóczki jó polgármester szerintük

Csarnó Ákos - MTI 2023.01.17. 14:19A jövőben pártpolitikától mentes, a lokálpatrióta érdekeket szem előtt tartó helyi önkormányzati politizálást kíván megvalósítani a Jobbik - közölte Lukács László, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

A hétvégi jászberényi időközi választás eredménye, amely elsöprő kétharmados sikert hozott, megmutatta, mi az a modell, amivel a helyi közösségeket és a helyi érdekeket képviselni lehet.

 

A jászsági városban a lokálpatrióta erők "egymásra támaszkodva" vitték végig a kampányt, és nem számíthattak a helyi érdekeket pártérdekekre cserélő Gyurcsány-pártra. Emellett a DK-val szemben álló Fidesszel és a "vele kollaboráns" Mi Hazánkkal folytatták harcukat - fogalmazott Lukács László, aki szerint a hétvégi választáson bebizonyosodott, hogy szükség van a helyi közösségek által képviselt helyi ügyekre.  

 

Új politikai irányvonalra van szüksége Magyarországnak, a magyar jobboldali politikai közösségnek; az emberektől egyre távolabb került a döntés lehetősége, amit vissza kell adni a helyi közösségeknek - mondta. Hozzátette - levonva a tanulságokat - a helyi érdekek képviselete, és nem a pártpolitikai szempontokból vezérelve kíván politizál a Jobbik, amely ezt az elvet fogja képviselni 2024-ben az önkormányzati választásokon is.

 

Azt szeretnék, hogy ne a pártközpontokból mondják meg, hogy például egy polgármester nem mehet el egy egyeztetésre, és ezután a település elesik bizonyos támogatásoktól, vagy hogy olyan, "beejtőernyőztetett" jelöltek induljanak a választáson, akik sem tudják, hol a legközelebbi cukrászda - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a pártot sorra hagyják el politikusai, és megszűnnek alapszervezetek, Lukács László úgy reagált: szervezettségét tekintve rendben van a párt, és nem a Jobbik, hanem azon helyi közösségeknek az ereje az elsődleges kérdés, amelyek a lokálpatrióta politizálást meg tudják valósítani.

Jászberény megmutatta, hogy nem erős Jobbikra és nem erős pártokra, hanem erős helyi közösségekre van szükség, akikre számíthatnak a helyiek - összegzett.

A pozitív példának Dunaújvárost tartja, ahol szerinte a jobbikos Pintér Tamás a helyi érdekek mentén, pártpolitika nélkül „egységes, sikeres várost vezet”. A szomorú példának pedig Egert nevezte, ahol a pártérdekek egymásnak feszülése miatt vannak problémák a közgyűlésben.

A Telex kérdésére Lukács azt mondta, abban az esetben tudják támogatni a Jobbikból 2020-ban távozó Mirkóczki Ádámot a 2024-es választáson, „ha a helyi közösség úgy gondolja, ő a legmegfelelőbb ember”.

 

A Jobbik frakcióvezetője Mirkóczkit jó polgármesternek tartja, de szerinte nem a Jobbiknak kell megmondania, hogy ki a jó jelölt, hanem teljes mértékben a helyi közösségre bízná a döntést.

A Gyurcsány Ferenccel és a DK-val való jövőbeni összefogást firtató kérdésre azt mondta: nem fognak össze azokkal, akik nem tudják azt a Magyarországot építeni, ami "túllép" az elmúlt 32 éven, annak megosztott politizálásán. Magyarország sorsának nem az a fő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor, hanem az, hogy az elmúlt 32 évet miként tudják lezárni - mondta.

 

Arról, hogy Márki-Zay Péter lehet-e új szövetséges, a Jobbik alelnöke azt mondta: mindenki lehet, aki őszintén egyetért a pártpolitikától mentes, helyi, lokálpatrióta érdekek mentén történő politizálással; ezt követően a helyi közösségeknek kell dönteniük.

 

Ez a politizálás arra is esélyt kínál, hogy a most fideszes önkormányzatok is rájöjjenek: nem biztos, hogy jó, ha mindig a helyi kormánypárti képviselőtől függnek - jegyezte meg.

 

indexkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló