2024. július 25., Jakab Kristóf

Mindenki ügye

Óriásit buktak a nyelvvizsga-központok a diploma-amnesztián

2019.11.30. 00:00

Mivel a bentragadt oklevelek kiváltásához már nem kell nyelvvizsga, megfeleződött a vizsgázók száma. Emiatt rengeteg embert rúgtak ki a nyelviskolák.

 

Nehéz helyzetbe kerültek a nyelvvizsgaközpontok, mivel az idén a szokásosnál jóval kevesebb jelentkezőjük akadt. A legnagyobbak közé tartozó ELTE ­Origó Nyelvi Centrum jelentős veszteséget könyvelt el a járvány miatt. Antoni Györgyi ügyvezető igazgató azt mondta a Magyar Nemzetnek, szeptember végéig nagyságrendileg csaknem harminc százalékkal kevesebben vizsgáztak náluk, mint tavaly ilyenkor.

 

– Közel 200 millió forint árbevétel-csökkenéssel számolunk 2020-ban. A tavaszi járványügyi helyzet éppen a legnagyobb vizsgázói létszámmal bíró vizsgáinkat nem engedte lebonyolítani sem áprilisban, sem májusban – fogalmazott.

 

 

A visszaesés oka a járvány mellett az is, hogy a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedéseként lehetővé tette a nyelvvizsga ­hiánya miatt beragadt diplomák kiadását. – A kötelezettség elengedésének köszönhe­tően az egyetemek mostanáig mintegy 115 ezer diplomát állítottak ki, ezekből 102 ezret már megküldtek az érintetteknek – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére az innovációs tárca, hozzátéve: a további okiratok is készülnek, a könnyítés nyomán összesen több mint 137 ezer új diplomás jelenhet meg a munkaerőpiacon.


Az Oktatási Hivatal nyelvvizsgáztatási akkreditációs osztály adatai szerint országos szinten is jelentős a visszaesés. 2020-ban eddig 56 428 fő nyelvvizsgázott, ami – bár még két hónap hátravan az évből – jócskán elmarad a tavalyi 124 ezres és az azt megelőző 120 ezres létszámtól.


Angolból a tavalyi 94 ezer helyett most csak 42 ezren vizsgáztak, német nyelvből 22 ezerről tízezerre csökkent a létszám. A legtöbb jelentkező a 14–19 éves korosztályból, vagyis a középiskolások közül kerül ki, de néhányan még a nyugdíj küszöbén is belevágnak a nyelvtanulásba. Idén 65 év feletti vizsgázóból eddig hat volt.

 

Tavasz óta már több mint százezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen

Eredetileg 75 ezer beragadt diplomával számoltak. Mintegy 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal összefüggő engedményeknek köszönhetően - jelentette be közösségimédia-oldalán Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön. Tavasszal a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy akik 2020.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló