2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#orbán viktor #európai unió #kötcse

Orbán Viktor EU-párti, stabilitást méltató beszédet tartott zárt körben, Kötcsén

Tóth Csaba Tibor 2021.09.05. 09:01

Facebookra annyit posztolt, szerinte „Magyarország biztos pont” a számtalan válságot átélő világban. Hangsúlyozta még, hogy a védőoltások működnek, ezért működik az ország is.

szallitotta_azonnali_1@2x

A szombat délelőtti órákban érkezett meg Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsére, a 20. polgári piknikre, ahol gondosan válogatott közönség előtt, de zárt körben értékelték ő és miniszterei az elmúlt évet, a következő, választási évre készülve. Orbán Viktor érekzése után a kint várakozó, de be nem engedett sajtó részére Orbán Balázs, a miniszterelnökség új parlamenti és stratégiai államtitkára tartott rövid ismertetőt mindarról, amiről a miniszterelnök a pikniken is beszélni, fog, avagy annak publikus részéből.

 

Ezek között a legfontosabb gondolat az volt, hogy immár a nyílt sisakos Brüsszel-kritika kikerült a magyar kormányzati fegyvertárból, és a szokásos ellenséges szólamok helyett a hangsúly a miniszterelnöknél és más kormánytagoknál is arra helyeződött, hogy 

az Európai Unió tagjaként Magyarország békés és stabil ország, a tagság pedig fontos érték.

Sajtóbeszámolók szerint a kormányfő ennél is tovább menve közölte még: egy „világrend nélküli világ közepén Magyarország biztos pont”, ez utóbbiról rövid Facebook-posztban is megismétetelte. Mindezt erősíti az ország szerinte kiváló oltási programja is, ami nem csupán a kötcsei találkozót, de a gazdasági növekedést és a zavartalan életet is lehetővé teszi itthon.

kötcs
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2021. szeptember 4-én. (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Persze idén is nagy szerepet kapott a tudósítások szerint Orbán nagyobb lélegzetű, nemzetközi politikai fejtegetése, amely lényegében az első tételről, avagy a világrend nélküli világról szólt.

 

Varga Judit, Novák Katalin, Kásler Miklós és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is olyan nyilatkozatokat adott ugyanis a sajtónak, amelyből az derül ki, „a brüsszeli bürokratákkal” van a baj, de az uniós tagság attól még nagyon fontos, stratégiai jelentőségű tény Magyarország számára, amin nem érdemes változtatni. Egyedül a Telex által megkérdezett egyik meghívott, Bányai Gábor fideszes képviselő fogalmazott úgy, hogy míg „Helmut Kohl és Margaret Thatcher Európáját” ő is értékeli, addig az, amit az utóbbi években, jogállamiság és bevándorlás terén a magyar kormánnyal szemben tettek, szerinte „kényszermunkatábor”, de rajta kívül a párt körüli, megjelent figurák, mint Schmitt Pál megbuktatott köztársasági elnök, vagy Navracsics Tibor korábbi közigazgatási miniszter és EU-biztos is kizárták, hogy bármikor is az EU elhagyásán gondolkodnának.

 

A Telex kérdéseinek apropóját az a Magyar Nemzetben korábban megjelent cikk adta, amiben Fricz Tamás, ugyancsak kormányközeli politológus egy, Nagy-Britanniához hasonló huxit eshetőségén elmélkedik el.

 

Annak ellenére, hogy itt Fricz végül ugyancsak arra a következtetésre jut, nem érdemes a huxit felé menni, az ellenzék rákapott a cikkre, főleg címe miatt, és Karácsony Gergely, valamint Szabó Tímea párbeszédes képviselőjelölt is azzal kampányolt, hogy az bizonyítja, Orbánék el akarják hagyni az EU-t.

 

Schmidt Mária magyarul levelezne Boris Johnsonnal

 

A Telex néhány szóra elkapta a piknikre maszkban és napszemüvegben érkező Schmidt Mária történészt is, akit arról a Facebookos nyílt leveléről kérdeztek, amit Boris Johnsonnak írt. Johnson korábban, a Puskás Ferenc Stadionban játszott angol-magyar mérkőzésen, az angol játékosok térdelése és a fekete bőrű játékosok magyar szurkolótáborból való kifújolása miatt – részben a korábbi, angol drukkerek által az EB döntő után elkövetett, rasszista incidenseket feledtetni kívánva – sürgette a FIFA-t, éljen szankciókkal a magyar szurkolók ellen.

 

Schmidt ennek kapcsán kolonialista gőggel vádolta meg Johnsont bejegyzésében és hozzátette, egy széteső ország első embere a brit miniszterelnök. Kötcsén kérdésre közölte, nem fordíttatná le a levelet neki, majd mások megteszik, és megerősítette, Nagy-Britanniát jelenlegi állapotában széthullás előtti államnak látja.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló