2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#orbán viktor #bank #háború #vlagyimir putyin #swift #bankrendszer

Magyarország egyedüliként megfúrja, hogy az oroszokat kizárják a nemzetközi bankrendszerből

Nagy Donát 2022.02.26. 11:43

Frissítés: A magyar külügyminisztérium közleménye szerint nem fogunk blokkolni semmilyen szankciót.

Most már Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami nem zárná ki az oroszokat a SWIFT-ből, azaz a nemzetközi bankhálózati rendszerből, írja a 24.hu.

orbanpuyin
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

 

A lap külföldi hírforrásra hivatkozva azt írja, hogy már Ciprus és Olaszország is beadta a derekát, miután megbeszélést folytattak az ukrán elnök Zelenszkijjel és külügyminiszterével, Dmitro Kulebával. A két ország korábbi döntésével ellentétben most már támogatja, hogy Oroszországot kizárják a SWIFT-ből. Korábban Németország is bejelentette, hogy támogatni fogják a lépést.

Így lap információi szerint Magyarország maradt az egyetlen EU-tagállam, ami a gazdasági szankció bevezetése ellen foglal állást.

A SWIFT-kérdésről James Heappey, a brit fegyveres erők parancsnoka azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a brit diplomácia továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy más országokat is rávegyen arra, hogy az oroszok kizárása mellé álljanak.

 

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (rövidítve a SWIFT) egy 1973-ban alakult, pénzügyi intézményekből álló szövetkezet, melynek székhelye Belgiumban található, s melynek felügyeletét a Belga Nemzeti Bank látja el, együttműködve más nagyobb központi bankokkal, köztük az amerikai Federal Reserve System, a Bank of England és az Európai Központi Bankkal, írja a Liner.

 

A SWIFT tulajdonképpen egyfajta ultrabiztonságos üzenetküldő rendszer, mely több mint 200 országban, valamint közigazgatási területen több mint 11 ezer pénzintézetet köt össze, és azonnal értesíti a bankokat, amint sor kerül egy tranzakcióra.

 

Oroszország kivonása a SWIFT pénzügyi rendszeréből az egyik legkeményebb pénzügyi lépés lenne az Egyesült Államok és európai szövetségesei részéről, mely nem csupán rövid, de hosszú távon is beláthatatlan következményekkel járna Oroszország gazdasága számára. Ezzel a lépéssel ugyanis egy az egyben elvágnák Oroszországot a nemzetközi pénzügyi tranzakciók túlnyomó többségétől, beleértve az olaj- és gázkitermelésből származó nyereséget is, ami valóban felmérhetetlen károkkal járna az oroszok számára, mivel az ország bevételeinek több mint 40 százalékát csak a az olaj- és gázkitermelésből származó nyereség teszi ki, írják.

 

Frissítés

 

A 444 a témáról szóló cikkében azt írja, hogy a magyar külügyminisztérium közleménye szerint

Magyarország soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólalt fel, nem blokkolt és nem is blokkol semmit - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország békét szeretne.

A lap szerint ugyanakkor explicit nem írják le sehol, hogy támogatnánk Oroszország kizárást a SWIFT rendszerből.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló