2021. szeptember 28., Vencel

Mindenki ügye

#kosárlabda #sport

Lehet, hogy csalás miatt nem jutott ki az olimpiára a magyar kosárlabda-válogatott

Nagy Donát 2021.09.11. 17:55

Rendőrségi nyomozás is indult az ügyben.

basketnews.com a belga De Standaard újság cikkére hivatkozva hozta le a hírt, miszerint könnyen előfordulhat, hogy az utolsó kvalifikációs torna döntőjében éppen a magyarokat megverő 3×3-as belga válogatott csalással jutott ki az olimpiára, szúrta ki a BB1.

A probléma azzal van, hogy a belga lap szerint hiába vett részt papíron mindegyik ilyen versenyen legalább 48 játékos, ezeket a tornákat valójában meg sem rendezték, így az ezekért járó világranglista-pontokat jogtalanul kapta meg a belga válogatott.

A fiktív versenyek segítségével Belgium elég pontot gyűjtött ahhoz, hogy elinduljon az olimpiai kvalifikációs tornákon. Sőt, a második, egyben utolsó ilyen rendezvényen épp a magyar válogatottat győzték le a döntőben, ezzel elütve a mieinket az ötkarikás játékoktól.

Mint írják, 2019-ben 27 3×3-as tornát rendeztek Belgiumban, melyek egytől egyig megjelentek a FIBA hivatalos honlapján is.

1315637
Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI

A belga szövetség feljelentést tett a rendőrségen, valamint belső vizsgálatot is elrendelt.

 

Egyelőre még nincs elegendő információ ahhoz, hogy szankciókat szabjanak ki a játékosokra, a tokiói olimpián negyedik helyezett Thierry Marienre, Nick Celisre, Thibaut Vervoortra és Rafael Bogaertsra. Az már más kérdés, hogy ezek a kosarasok képviselik Belgiumot a jelenleg zajló párizsi Európa-bajnokságon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló