2023. november 29., Taksony

Mindenki ügye

#ítélet #klubrádió #frekvancia #média

Elbukta a frekvenciáját a Klubrádió, elhallgatnak a 92,9-en

ugytudjuk.hu 2021.02.09. 16:15

Az internetre költöznek.

A Klubrádió szempontjából a lehető legkedvezőtlenebb ítéletet hirdetett a Klubrádió frekvenciajogosultsága ügyében indított bírósági perben a Fővárosi Törvényszék kedden. Az egyik utolsó kormánykritikus rádió az ítélet miatt már csak vasárnapig használhatja az egyetlen frekvenciáját, a Budapest FM 92,9 MHz-et, így legfeljebb internetrádióként tud tovább üzemelni – írja a media1.hu.

 

Az ítélet értelmében a Klubrádió keresetét a Fővárosi Törvényszék elutasította, egyben a Klubrádiót kötelezte 200 ezer forint perköltség és továbbá 38 ezer forint illeték megfizetésére. Mindezek alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik, hogy a Klubrádió befejezze sugárzását 2021. február 14-én 23:59-kor, vasárnapról hétfőre virradó éjjel a Budapest FM 92,9 MHz frekvencián. Bár a Klubrádió fellebbezést nyújthat be, amit várhatóan meg is fog tenni, de jogerős ítélet február 14-ig már nem várható – derül ki a cikkből.

 

A bíróság azzal indokolta ítéletét, hogy a Klubrádió a korábbi jogsértései ügyében nem nyújtott be fellebbezéseket, azok jogerőssé váltak, így a két bírság kizáró okot jelentett a 92,9 MHz frekvenciajogosultság meghosszabbítására irányuló kérelem elbírálásakor.

 

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa folyosói sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte, hogy Magyarországon olyan rendszer van, hogy ilyen határozatot hozhat a Médiatanács és az ilyen bírósági megítélés alá eshet. A Klubrádió jogorvoslatra készül az ítélet ellen, tette hozzá. Azt mondta, nem váratlan, de szomorú és antidemokratikus az ítélet, mivel a bíróság nem vette figyelembe érveiket.  Arra kért a hallgatókat, maradjanak a Klubrádióval az interneten és támogassák a fennmaradását.

A rádió tulajdonosa azt mondta, az ítélet valójában arról való ítélet, milyen állapotban is van Magyarországon jelenleg a jogállam, és egy rádiót mondvacsinált indokokkal el lehet hallgattatni – idézik.

A rádió a korábbi nyilatkozatai alapján úgy tervezi és hallgatóit is erre trenírozta előzetesen, hogy amíg valahogy vissza nem tudja szerezni frekvenciáját, az interneten próbálja majd átvészelni az előtte álló időszakot, hiszen a Klubrádió DAB+ sugárzását más digitális rádiókhoz hasonlóan már tavaly ellehetetlenítette a médiahatóság, amikor megszüntette Magyarországon a DAB+ technológiát, miközben a technológia épp most vált kötelezően támogatandó szabvánnyá az autórádiókban.

klubradio-mti-kovács-tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

A Klubrádió azután fordult bírósághoz, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette: elutasította a médiaszolgáltató kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re. Az NMHH a döntését akkor azzal indokolta, hogy a Klubrádió két alkalommal hiányos adatszolgáltatást küldött a hatóság részére. A Klubrádió ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy két olyan apróbb adminisztratív hibáról van szó, ami nem indokolja egy rádió elhallgattatását – emlékeztet a cikk.

A magyar nyilvánosság megint veszteséget szenved azzal, hogy a hatalom elhallgattat egy neki nem tetsző közéleti médiumot. Bár a rádió e
frekvencián elhallgat, a jogvita ezzel nem ér véget

– mondta Kaputa Júlia, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének jogi munkatársa. A Klubrádiót az ügyben dr. Váci Tímea, a TASZ ügyvédje képviselte – kommentálja az ügyet a TASZ közleménye. 

 

A fenti döntést a Klubrádió jogi úton támadta meg a TASZ segítségével, azt kérve, hogy a bíróság kötelezze a Médiatanácsot új eljárás lefolytatására. Az erre vonatkozó keresetet február 9-én a Fővárosi Törvényszék elutasította. A bíróság a döntést meglepően röviden indokolta, nem foglalkozott azzal, hogy más rádiók esetében a hatóság ellentétes döntést hozott, és azzal sem, hogy a Klubrádió adminisztratív mulasztása csekély súlyú volt, amire nem hivatkozhatott volna a Médiatanács „ismételt jogsértésként".

 

Ha a bíróság megsemmisítette volna a Médiatanács döntését, az sem lett volna elég önmagában ahhoz, hogy a Klubrádió február 14. után is zavartalanul sugározhasson Budapesten. Ezért a rádió azt is kérte a bíróságtól, hogy ideiglenesen tegye lehetővé a sugárzást addig, amíg le nem zárulnak a folyamatban lévő eljárások. Ezt a bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy a hazai jogszabályok erre nem adnak számára felhatalmazást, kizárólag a Médiatanács engedélyezheti a rádió ideiglenes sugárzását – írja a TASZ.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló