2022. július 1., Tihamér Annamária

Mindenki ügye

#ukrajna #háború #orosz-ukrán konfliktus

Kitüntették az ukrán katonát, aki az orosz-ukrán háború első napján elküldte a f@szba a közeledő orosz hajót


Először azt hitték, a katona meghalt, később kiderült, hogy az oroszok elfogták.

Kitüntették azt az ukrán katonát, aki válogatott szavakkal küldött el a fenébe egy orosz hajót az orosz-ukrán háború hajnalán. Roman Hrybov egészen pontosan azt üzente az orosz hajónak, hogy bassza meg magát, amikor az a Kígyó-szigethez közelített. Az üzenet után a hajó megtámadta a szigetet, sokáig úgy lehetett tudni, hogy az ukrán katonák hősi halált haltak, írja a Guardian.

 

Később aztán kiderült, hogy az oroszok nem ölték meg őket, hanem elfogták a sziget védőit. Korábban egyébként maga Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke is abban a hitben élt, hogy 13 katona halt meg a szigeten, be is jelentette, hogy őket a haláluk után is kitüntetik. Aztán később kiderült, hogy az oroszok ejtették fogságba a szigeten állomásozó katonákat.

 

Később aztán Oroszország fogolycserét ajánlott fel az ukrán félnek, amelybe ők azonnal belementek. Így került haza Roman Hrybov és több társa is. Zelenszkij viszont azt mondja, ugyan többen túlélték a Kígyó-sziget támadását, voltak áldozatok is, őket hősökként tartják számon.

 

Hrybov végül kedden érkezett meg Csirkaszi városba, ahol egyből ki is tüntették a helyi hatóságok a bátorságáért.

Hrybov mondata a háború elején azonnal szétfutott az interneten, az ukrán védők egyik ikonikus mondata lett. Később az ország egy olyan bélyeget is kiadott, amelyen szerepel a mondat, így emlékezve meg a Kígyó-sziget ostromáról. 

 

Budapesten emlékművet is állítottak a szigetet védelmező ukránoknak.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló