2023. szeptember 26., Jusztina

Mindenki ügye

#óvoda #szakemberhiány #óvodapedagógia

Tizennégy éve nem jelentkeztek olyan kevesen óvodapedagógusnak, mint idén

Barna Benedek 2022.04.14. 11:52

Az utóbbi években lecsökkent a felvételizők száma, és a képzést elkezdők egy része is lemorzsolódik.

 

Megállíthatatlannak tűnik az óvodapedagógus szakra jelentkezők számának csökkenése. Idén hatszázzal kevesebben felvételiztek erre a képzésre, mint tavaly, és körülbelül feleannyian, mint öt éve – írja az eduline.hu.

 

A portál cikke szerint az elmúlt években folyamatosan csökkent az óvodapedagógusnak készülők száma, és a friss felvételi statisztilák alapján idén 2234-en jelentkeztek, aminél utoljára 2008-ban volt alacsonyabb a felvételizők száma. Ebben egyébként az alacsony kezdő fizetések mellett alighanem a felvételi szabályok 2020-as szigorítása is komoly szerepet játszik – tette hozzá az Eduline.

 

Az majd csak július végén derül ki, hogy a jelentkezők közül hányan kezdhetik el az egyetemi vagy főiskolai képzést, de az elmúlt öt év arányai alapján idén negatív rekord születhet. Ráadásul – mutat rá a cikk – az elsőévesek közül sem mindenki szokott eljutni a diplomaszerzésig: a friss statisztikák szerint

minden negyedik, de inkább minden harmadik óvodapedagógus szakos lemorzsolódik időközben.

óvodások-mti-kallos-bea
Fotó: Kallos Bea / MTI

Tovább rontja a helyzetet, hogy sokan a diploma megszerzése után pár évvel otthagyják a pályát. Ezzel kapcsolatban Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke korábban azt mondta:

annyira alacsonyak a bérek, hogy ritka, hogy valaki öt évnél tovább is óvodában dolgozzon.

Az óvodapedagógusok bére ugyanis az első tizennégy évben gyakorlatilag nem emelkedik (csak akkor, ha vállalják a portfólióírást és a minősítést, és átlépnek magasabb kategóriába), majd a tizenötödik évtől számíthatnak fizetésemelésre – pótlékkal együtt bruttó 6 ezer forintra.

Az első tizennégy évben az alapbérük bruttó 260 ezer forint, ehhez jön hozzá az 52 ezer forintos ágazati szakmai pótlék, vagyis összesen 312 ezer forintot keresnek. Ennek a nettója családi és egyéb adókedvezmény nélkül 207.480 forint.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a tanév kellős közepén 459 óvónői állást hirdetnek, nemcsak kistelepülési óvodákba kellenének óvodapedagógusok, hanem sok budapestibe is.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló