2021. július 28., Szabolcs

Mindenki ügye

#kullancs #parazita #lyme-kór

Kedvezett a kullancsoknak az enyhe tél, durva parazitainvázió jöhet ez Eger környéki erdőkben is

2021.04.05. 10:50

A szakember arra figyelmeztet, hogy a kullancsriasztó spray és karperec sem nyújt teljes védelmet.

Földvári Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak nyilatkozva arról beszélt, hogy mivel kevés volt az igazán fagyos nap ezen a télen, ami kedvezett a kullancsoknak. Ráadásul az enyhe télnek köszönhetően a rágcsálópopuláció is nagyobb számú, így több táplálékforrása lesz a kullancslárváknak. Majd amikor átvedlenek a következő fejlődési stádiumba, felsokszorozódik a hatás, és még több gazdakereső kullancs fog embert megtalálni.

Vagyis a szokásosnál semmiképp sem enyhébb, inkább intenzívebb kullancsaktivitás várható ebben az évben is

– tette hozzá a parazitológus.

 

A szakember hangsúlyozta: a közönséges kullancs tavasszal és ősszel támad leginkább, csak azért okozza nyáron a legtöbb megbetegedést, mert mi akkor töltjük a legtöbb időt a természetben. Földvári Gábor a paraziták elleni védekezésről elmondta: a házi kedvencek esetében egész évben szükséges, attól pedig óva intett, hogy a boltokban kapható sprayk vagy riasztó karperecek hatásának teljes bizalmat szavazzunk, ezek ugyanis az ember számára sem adnak száz százalékos védelmet.

Szerinte a leghatékonyabb, ha alaposan átnézzük magunkat az erdőjárás vagy a kerti munka után. Ha ugyanis még aznap eltávolítjuk a kullancsot, a kórokozó bejutására nincs esély. Ha netán erre csak másnap kerül sor, legyünk figyelmesek a csípés helyére. Az 1-2 centis piros elváltozás esetében még nem kell Lyme-kórra gondolni, de ha ez már 4-5 centinél nagyobb, növekszik és vándorol, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

A kullancs egyébként rendkívül lassú, a közhiedelemmel ellentétben nem ugrik rá az áldozatára, hanem a fűszálak, bokrok ágainak végén vár az alkalomra, majd karmos lábaival, akár a bogáncs, akad bele az ember ruhájába, vagy az állatok szőrébe. A legtöbb vérszívót az avar és a dús erdei aljnövényzet rejti.

 

(Indexfotó: pixabay.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló