2023. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#paks ii #orosz-ukrán konfliktus

Elúszhat az egész paksi beruházás az ukrajnai helyzet miatt

Fehér Buda/ugytudjuk.hu 2022.02.25. 12:46

Magyarország az elmúlt években egyre jobban függött az oroszoktól, ennek fájdalmas következményei lehetnek.

Ezt nagyon elszámolták! Nagy is volt a riadalom a háború hírére, mert ez nagyon nem volt benne a kormány energetikai elképzeléseiben

– mondta a Napi.hu-nak egy,  a magyar energetikai kérdésekről magas szinten tájékozott forrás. A szakértő véleménye szerint az orosz-ukrán háborúra adott európai válaszreakciók miatt rövid távon nagyon fájdalmassá tehetik néhány ország mindennapi életét.

 

Magyarország számára jelenleg az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy az ország az elmúlt időszakban egyre függőbbé vált az orosz energiától. A válaszreakciók miatt viszont számítani lehet arra, hogy hamarosan korlátozzák, vagy teljesen megszűntetik például a gáz forgalmazását az orosz oldalról.

Ez fájdalmas következményekkel járhat.

Felmerül annak a kérdése is, hogy mi lesz a Paks II.-vel. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke előtt az Oroszország elleni lehetséges szankciók hosszú sora gyűlt össze. Ehhez adódik most az is, hogy az orosz csapatok elfoglalták Csernobilt, emiatt a Napi.hu értesülései szerint 

biztosan előkelő helyre íródott fel az orosz nukleáris ipar elleni fellépés szükségessége.

Az EU részéről így szinte már biztosan jönni fog az a válaszlépés, ami megtiltja minden orosz nukleáris technológia behozatalát és alkalmazását.

paks-mti-h-szabó-sándor
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A szakértők elemzése alapján, azok után, hogy péntek hajnalra az Európai Tanácsban megegyezés született arról, hogy számos új szankciót léptetnek érvénybe Oroszországgal szemben az energetikai, pénzügyi és szállítmányozási szektorban, valószínűsíthető, hogy hamarosan be is jelentik az ilyen lépéseket. Ez a lépés egyébként az EU-ban senkinek nem okozna fejfájást, csak Magyarországnak, a Paks II. miatt. 

 

A szakértő felveti azt is, hogy Magyarország földgázigénye jelenleg 8,5 milliárd köbméter. Ennek a nagy részét az oroszok felől érkező gázzal fedezzük.

 

A magyar kormány szeptemberben hosszútávú megállapodás kötött Oroszországgal, a szakértők szerint most pont ez a szerződés az egyik legnagyobb kockázat a magyar energetikában. Ehhez jön még hozzá az is, hogy a magyar gáztározókban jelenleg a szokásosnál lényegesen kevesebb földgáz maradt.

 

Az idei fűtési szezonra, úgy tűnik, még maradt elég gáz, ezért a következő szezonnál léphetnek majd fel a problémák.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló