2023. december 4., Borbála Barbara

Mindenki ügye

#zöldfül #erdő #mókus #állatok #éghajlatváltozás

Angliában annyira elszaporodott egy mókusfaj, hogy a hatóságok fogamzásgátlót etetnének a rágcsálókkal

ugytudjuk.hu 2021.01.28. 18:47

A nem őshonos mókusok miatt sok fa elpusztul.

Egy brit környezetvédelmi miniszter, Lord Goldsmith of Richmond bejelentette, hogy olyan fogamzásgátló kifejlesztésén dolgoznak, amelyek közvetlenül a keleti szürkemókusokat veszik célba. A mókusok ezen fajtája ugyanis annyira elszaporodott a szigetországban, hogy már súlyos problémát okoznak a helyi ökoszisztéma fenntartásában. A britek a mókusok levadászása helyett azonban egy sokkal humánusabb megoldást kerestek, így ötlött fel a mókus-fogamzásgátló ötlete, írja a Metro.

 

A keleti szürkemókusok egyébként nem őshonosak Angliában, a megjelenésül az emberek tevékenységének köszönhető. A mókusok viszont nagyon jól érzik magukat a szigetországban, a brit kormánynak a hozzájuk hasonló nem őshonos egyedek évi 1,8 milliárd fontos kárt csinálnak, így kérdés sem volt, hogy a máshonnan betelepülő fajokkal szemben tenni kell valamit.

keleti-szürkemókus-wiki
Fotó: Wikipédia

 

A szürkemókusok a 19. században jelentek meg Angliában, amikor a brit földtulajdonosok az impozáns kinézetük miatt betelepítették őket Észak-Amerikából. A szürkemókusok viszont nem sokáig maradtak meg a tulajok telkein, azonnal nekiláttak a sziget benépesítéséhez, amellyel viszont egyre jobban kiszorították az őshonos európai mókusokat.

 

Az észak-amerikai fajta az európaiakkal ellentétben sokszor letépi a fák kérgét, amelyek így több esetben az időjárás, vagy rovarok áldozatai lesznek. A britek viszont a klímaváltozás visszaszorításának érdekében 2025-ig 30 ezer hektárnyi erdőt akarnak telepíteni az országban, a tervüket viszont keresztbe húzta a kártékony mókusfajta.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló