2022. augusztus 8., László

Mindenki ügye

#forint #gazdaság #euro

A piac beárazta a magyar gazdaságot: süllyedünk

Nagy Donát 2022.01.07. 11:35

Az elmúlt 12 évben a forint 37 százalékot gyengült az euróval szemben.

 

Az óév utolsó napjaiban az euróval 369 forint közelében kereskedtek, ami alig három forinttal marad el a történelmi mélyponttól – írja a Népszava. A banki elemzők többsége persze abban reménykedik, hogy a forintgyengülés elérte a több évtizedes mélypontját.

A lap szerint "nem nagy kunszt" a jelenlegi árfolyamról erősödni, ugyanis az elmúlt bő egy évtizedben a régió devizái közül a forint vesztett messze a legtöbbet az értékéből az euróval szemben.

2010 elején – a második Orbán-kormány megalakulásakor – 1 eurót még 269 forintért lehetett megvásárolni, míg most, 2021 végén már 369 forinton állt az árfolyam. Egyszerűbben: 12 év alatt 37 százalékot veszett értékéből magyar fizetőeszköz.

 

Azt írják, hogy ugyanezen időszak alatt a román lej az euróval szemben 17 százalékot vesztett értékéből, a lengyel złoty 12 százalékkal értékelődött le, a horvát kuna pedig 12 év alatt mindössze három százalékkal gyengült, vagyis a magyar forint például egyetlen év alatt annyit devalválódott, mint a horvát deviza 12 év alatt.

 

A cseh korona ezen időszak alatt a stabilitásra, illetve szolid felértékelődésre törekedett, így míg egy euró 2010 elején még 26,29 koronába került, addig 2021 végén már csak 24,8 cseh koránt kellett fizetni az uniós deviza egy egységéért.

A cseh példa azt mutatja, hogy az adott gazdaság versenyképességének javítása tartósan csakis a modern nagy hozzáadott értéket termelő tevékenységek lehetnek, amihez a kulcs a jól képzett, jól megfizetett munkaerő.

A Népszava szerint ezzel szemben a magyar kormány és jegybank inkább unortodox gazdaságpolitikát folytatott. Az MNB a rendkívül alacsony nemzetközi inflációs és kamatkörnyezetet kihasználva ultralaza monetáris politikába kezdett, miközben a kormány három százalék körüli hiányokkal kevésbé laza költségvetési politikát követett. E kettős hatására a forint leértékelődött, a hazai infláció emelkedett: 2017 végére 310 forintra nőtt az euró ára, 2018-végén már 320 forint volt az árfolyam, ami egy évvel később további 10 forinttal gyengült, és erre az erejét vesztett forintra érkezett meg a koronavírus-válság, aminek hatására ma már a 370 forintos szinttel küzd az árfolyam – mutatott rá az elemző.

 

Mindenesetre a kamatemeléseknek és nem utolsósorban a második félévtől jelentősen mérséklődő inflációnak köszönhetően a szakértők arra számítanak, hogy a forint az euróval szemben a 350-360-as sávban mozoghat, vagyis egy kisebb erősödésnek lesz azért helye.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Indexfotó: Faludi Imre / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló