2023. szeptember 22., Móric

Mindenki ügye

#zöldfül #műanyag #környezetvédelem #palackozott víz #pet palack

A pénztárcánk és a környezet is jobban járna, ha kevesebb palackozott vizet innánk

Barna Benedek 2021.11.24. 18:21

Egyre több ásványvizet veszünk, pedig jobban megérné a csapvizet fogyasztani.

 

Magyarországon átlagosan 90 liter vizet használunk el napi szükségleteinkre. Egy zuhanyzással 35-75 liter víz fogy el, egy WC-öblítés nyolc liter vízhasználattal jár, a mosógépeknek egy mosáshoz átlagosan 65 liter vízre van szüksége, ivásra csupán a csapvíz három százalékát használjuk – derül ki a Well.hu beszámolójából, amelyet a Very Important Planet oldal idéz.

 

Mint írják, Magyarország nemcsak a világon, hanem még Európában is kivételezett helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Jelenleg hazánkban minden településen van jó minőségű vezetékes ivóvíz, ennek ellenére folyamatosan nő a palackozott vizek fogyasztása.

2020-as adatok alapján évente fejenként 130 liter palackozott vizet iszunk, és a szakértők további növekedést jósolnak.

pikrepo-ásványvíz-
Fotó: pikrepo.com

 

Pedig a palackos ásványvíz megvásárlásával terheljük a környezetet, és még a pénztárcánk is rosszabbul jár:

 

– Hazánk lakosságával számolva egy év alatt csak Magyarországon több mint egymilliárd PET vizes palack végzi hulladékként, és csak 30 százalékukat használják fel újra. Azaz nagyrészük a szemétben végzi.

 

– Becslések szerint csak Magyarországon naponta 10 kilométer hosszúságú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket, ez pedig a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítja a környezetet.

 

– Egy liter palackozott víz előállításához átlagosan három liter víz szükséges, ami fedezi a műanyag palack gyártását, a szűrést, ezek feltöltését és a szállítást. Ennek az összetett ipari folyamatnak nem csak a környezetterhelése, de a költsége is jóval nagyobb, mint az ivóvíz tisztításának.

 

– A magyar lakosság körében végzett felmérések azt mutatták ki, hogy az emberek úgy vélik, a palackozott víz olcsóbb, mint a csapvíz. Pedig ez súlyos tévedés. Egy liter csapvíz átlagosan 0,3 forint, míg egy liter PET palackos víz átlagára 99 forint, tehát többszázszorosa a csapvízének.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló