2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#koronavírus #igazolás #védettségi igazolvány

A háziorvosunk is adhat kétnyelvű igazolást, ha külföldre utaznánk és már beoltottak minket

Nagy Donát 2021.05.28. 14:16

A kapkodva kiadott védettségi igazolvány szinte semmire sem jó külföldön, emiatt külön papírt kell hurcolnunk magunkkal.

A HVG azt írta, hogy bárki a háziorvosától is kérheti az angol nyelvű igazolást, még akkor is, ha a koronavírus elleni oltást nem tőle kapta.


A cikk szerint Magyarországon május 20. óta elvileg mindenki kétnyelvű igazolást kap, akit beoltottak a koronavírus ellen, de akik ezt megelőzően oltakoztak, azoknak külön kell ilyet kérni.

 

Viszont az előzetes híresztelésekkel szemben nem muszáj arra az oltópontra visszamenniük, ahol beoltottak minket. Az igazolást ugyanis NNK által közzétett tájékoztatás szerint bármilyen engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthatja, vagyis nyugodtan felkereshetjük a háziorvosunkat.

 

A lap által megkérdezett egyik orvos jelezte, ha a páciens hozzá tartozik, bármelyik oltóponton is kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, ki tudja állítani számára a papírt.

writing-1149962_1280
Fotó: Pixabay

 

Bár Magyarországon több mint ötmillió embert már beoltottak, és többségük meg is kapta az ezt igazoló védettségi igazolványt, ezt nem fogadja el minden ország, hiszen a kis plasztikkártyán nem szerepel olyan - jellemzően megkövetelt - információk, mint a védettség kezdetének időpontja vagy az oltás típusa, jóllehet vannak már olyan államok, amelyekkel sikerült erről megállapodni.

Emiatt pedig a kétnyelvű (angol és magyar) igazolvány egyelőre elengedhetetlennek tűnik a külföldi utazáshoz.

Az uniós Covid-igazolvány júliustól lesz elérhető, de csak uniós államok közötti utazásra lesz alkalmas, ráadásul jelenleg úgy néz ki, hogy az Unióban egyelőre nem engedélyezett kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik V vakcinát kapott magyarok erről is lemaradnak.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló