2021. június 13., Antal Anett

Mindenki ügye

#koronavírus #ábécé #görög

A brit és indiai után jönnek az alfa és delta mutánsok

Nagy Donát 2021.06.01. 07:14

Görög betűkkel jelöli ezentúl a koronavírus variánsait a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy új rendszert vezetnek be a koronavírus-variánsok elnevezésére, és ezentúl görög betűket fognak alkalmazni az egyes típusok jelölésére, írja a BBC cikkére hivatkozva a 444.

A brit variánsnak nevezett mutáns lesz ezentúl az alfa, a dél-afrikai a béta, míg a jelenleg legtöbb problémát okozó indiai a delta.

A WHO szerint ez egyszerűsíteni fogja a vírussal kapcsolatos egyeztetéseket és bejelentéseket, ráadásul segíthet megszüntetni egyes előítéleteket, melyeket a közvélemény a földrajzi nevekhez köt.


Legutóbb az indiai kormány is tiltakozott, amiért a B.1.617.2 -es variánst indiainak nevezték el, és mindenhol így is hivatkoztak rá. Ez az elnevezés amúgy nem a WHO-tól származott, a világszervezet az előbb említett hosszabb, kevésbé megjegyezhető számos verziót használta.

koronavirus-mti-maszki-mintavetel-teszt-368100
Fotó: MTI

 

A WHO technikai vezetője, Maria Van Kerkhove szerint egyetlen ország sem szabad, hogy stigmatizálódjon azért, mert felfedeztek és jelentettek egy variánst. A cikk szerint ha több mint 24 variáns létezik majd, és elfogynak a görög ábécé betűi, akkor kigondolnak majd egy új elnevezési rendszert.

 

A görög ábécé: alfa, béta, gamma, delta, epszilon, zéta, éta, théta, ióta, kappa, lambda, mű, nű, kszi, omikrón, pí, rhó, szigma, tau, üpszilon, fí, chí, pszí, ómega.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló