2021. május 11., Ferenc

Környék ügye

#émász #áramszolgáltató #magyar villamos művek

Tulajdonosváltás: állami cég vásárolja meg az ÉMÁSZ-t

2021.04.25. 08:55

22 ezer kilométernyi áramhálózat cserél gazdát. Hogy mennyiért, azt nem közölték.

Észak-Magyarországon az állami energiacsoport veszi át a német E.ON-tól az áramhálózat üzemeltetését. Így visszaáll az 1996 előtti állapot – írja a Népszava.


Az  állami tulajdonban lévő Magyar Villamos Művek (MVM) megvásárolta az észak-magyarországi villamosenergia-hálózatot birtokló ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t a német E.ON-tól. Az ügylet 2021 második felében zárulhat le. A vételárat nem közölték, de az minden bizonnyal százmilliárdos nagyságrendű. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató eszközértéke 116 milliárd forint, bevétele régóta 50 milliárd, nyeresége 2-3 milliárd forint körüli. Azt pedig két hónapja ismerte el a kormány Tóth Bertalan MSZP-elnök írásbeli kérdésére, hogy többek között az ÉMÁSZ-felvásárlásra kapott tavaly szilveszterkor 210,5 milliárd forint állami tőkeemelést az MVM.

Az MVM és az E.ON még 2019 őszén írt alá átfogó megállapodást, amelynek részeként az MVM idén megvásárolja a Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein, összesen 15 ezer 492 négyzetkilométeren 740 ezer ügyfél villamosenergia-ellátását biztosító ÉMÁSZ Hálózati Kft.-t. A miskolci központú társaság összesen 22 ezer kilométernyi nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatával éves szinten 6 terawawattóra villamos energiát biztosít több mint 400 település számára – szól a közlemény.

villanyoszlop-pexels
Fotó: pexels.com

Az – akkor még a kereskedelmi tevékenységet is magába foglaló – ÉMÁSZ az 1995-ös magánosítás előtt szintén az MVM-hez tartozott. Ekkor vásárolta meg az Elművel együtt a német RWE és tartotta meg egész tavalyig, amikor is egy anyaországi eszközcsere nyomán ez a cég is átkerült az E.ON-hoz. A kereskedelmet és a hálózatot az uniós szabályok nyomán 2006-ban szervezték ketté. A mostani ügylettel a két tevékenység más-más tulajdonoshoz is kerül.

 

Ugyanakkor az E.ON az ÉMÁSZ-hoz, illetve az eszközcsere nyomán szintén hozzákerült Elmű-hálózathoz kapcsolódó kereskedelemről – vagyis a lakossági szolgáltatásról – szintén le kíván mondani. A tevékenység várományosát a közműhatóság pályázaton választja ki, és esélyesként szintén az MVM-et emlegetik. Kérdés, az, ha ennek nyomán tényleg teljesen bezárulna a kör, és az MVM venné vissza az észak-magyarországi áramfogyasztók ellátását is, nem ellenkezne-e az uniós tevékenységszétválasztási elvekkel – jegyzi meg a Népszava cikke.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló