2021. június 15., Jolán Vid

Környék ügye

#videó #bükk

Ritka természeti jelenség miatt nyújtott furcsa látványt a Nap a Bükkben (VIDEÓ)

2021.03.11. 07:40

Misztikus, de van rá tudományos magyarázat.

Egy ritka légköroptikai jelenséget, a zöld sugarat sikerült egy látványos videófelvételen megörökítenie az Időkép Camelferr nevű észlelőjének a Bükk-fennsíkról, 900 méteres magasságból. A felvételen a torzult, lenyugvó napkorong látható, melynek tetején zöld fénysugár tűnik fel rövid időre.

 

A zöld sugár kialakulása egy összetetett légköroptikai folyamat eredménye, melyben a fénytörésnek és szóródásnak is szerepe van. A jelenség kialakulásához stabil (inverziós) légrétegződésre és tiszta légkörre van szükség.

A lenyugvó Nap fénye megtörik a légkör különböző hőmérsékletű, egyúttal különböző sűrűséggel rendelkező rétegein. A fénytörés miatt a Nap fehér fénye színekre bomlik szét, a hosszúhullámú vörös fény a horizont közelében, míg a rövid hullámhosszú kék fény magasabban jelenik meg, mivel a vörös kisebb, a kék fény nagyobb mértékben törik meg légkörben. Na de miért nem látjuk a kék fényt és mi a helyzet a zöld fénnyel?

Itt jön a képbe a fény szóródása. Napnyugtakor vagy napkeltekor a vastag légrétegen keresztül haladó összetett fényből a vörös színen kívül mindegyik szín kiszóródik, elsőként a zöld szín. Ez a kiszóródó zöld fény pedig egy zöld felvillanásként jelenik meg a napkorong tetején. A legnagyobb szóródással rendelkező kék és lila színkomponensek a zöld színnél hamarabb kiszóródnak, de extrém ritka esetekben, amikor nagyon tiszta a légkör ezeket a színeket is meg lehet pillantani.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló