2024. április 12., Gyula

Környék ügye

#verseny #bródy sándor könyvtár

Országos Könyvtárhasználati Versenyt rendez a Bródy Sándor Könyvtár

Csarnó Ákos 2024.02.22. 14:01

 Ebben a tanévben is a könyvtár ad otthont a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulójának. 

 

 

2024. február 26-án, hétfőn 10 órától a könyvtár Bródy Szalonjában oldják meg a diákok a központi feladatokat. 

 

Heves megyéből 7 iskola 14 tanulója jutott be a következő iskolákból: 

Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyak. Ált. Isk., Gimnázium,

Alapfokú Műv. Isk. és Technikum,

HVSZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium,

HVSZC Kossuth Zsuzsanna Technikum, Szakképző Iskola, Kollégium és Könyvtár,

HVSZC Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium,

Hatvani Szent István Sportiskolai Általános Iskola, Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola és Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium

A versenyt a Könyvtárostanárok Egyesülete és az Országos Széchényi Könyvtár szervezi a Nemzeti Tehetségprogram és a Bookline támogatásával.

 

A Bod Péterről, a 18. század kiemelkedő könyvtárosáról elnevezett verseny komplex tehetséggondozó verseny a 7–10. évfolyamos tanulók számára. Az 1993-ban indult verseny hazánk első és egyetlen, az információk és a könyvtárak használatára építő megmérettetés. Egyszerre vannak benne jelen a hagyományos és a modern eszközök, a logikus és a kreatív gondolkodás.

A verseny tartalma

 

A verseny során a diákoknak az információ, a dokumentumok és a könyvtárak használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk – vagyis nem könyvtáros, hanem könyvtárhasználati, információhasználati versenyen vesznek részt. A versenyzőknek megadott témában kell nyomtatott és internetes forrásokból információkat keresniük, azokat meg kell érteniük és azokat a feladatok megoldásához fel kell használniuk. A felhasznált információk forrására pedig etikusan hivatkozniuk kell.

Hogyan lehet felkészülni, ha nem a megtanult információk számítanak?

 

A Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyre az iskolai könyvtáros, ideális esetben kifejezetten könyvtárostanár készíti fel a diákokat. Azoknak az iskoláknak a tanulói, ahol van működő iskolai könyvtár és azt a könyvtár és a pedagógia területén is szakképzett könyvtárostanár vezeti, a versenyen és az életben is előnnyel indulnak, hiszen a versenyen mért tudás az élet minden területén hozzájárul a sikerhez.

 

A fenntartható fejlődéssel, környezetünkkel kapcsolatban nemcsak az állatos könyvekre kell gondolni. A könyvtárakban találhatunk a témában regényeket, lexikonokat, gyerekeknek és felnőtteknek szóló praktikus tanácsokat, tudományos elemzéseket biológiai, gazdasági szakemberektől. Olvashatunk helyi, országos és nemzetközi problémákról, ügyekről, lehetőségekről. És ha ez nem lenne elegendő az interneten is kutakodhatunk. A versenyző gyerekek ezt fogják tenni! Eközben jó és biztonságos helyen lesznek, számos új információval, nézőponttal fognak találkozni, sokat fognak olvasni és gondolkodni. Sok mindennel gazdagodnak, ezt a könyvtárak és könyvtárosaik nyújtják nekik.

 

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló