2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Környék ügye

Nem csak farkasokat, hiúzt is láttak nemrég a Bükkben

2019.11.30. 00:00

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz több bejelentés is érkezett az elmúlt időszakban.

 

Az elmúlt hetekben két olyan lakossági bejelentés is érkezett Igazgatóságunkra, amely arról szólt, hogy hiúzt pillantottak meg az út mentén az arra autózók – írják tájékoztató cikkükben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai, akik megjegyzik: erre szokták azt mondani némi irigykedéssel természetvédő szakmai körökben, hogy „vannak még szerencsés emberek”, mert az erdők magányos hercegét szabad szemmel megpillantani több mint egyszerűen szerencse. 

 

 

A BNPI honlapján megjelent tájékoztató szerint a nemzeti park működési területén belül fellelt hiúzok nyomai, életjelei, ritkán kameracsapdás felvételei azt igazolják, hogy elsősorban a Bükk, a Heves-Borsodi-dombság, és szlovák-magyar határon Nógrádban és a Mátrában élnek rejtőzködő példányai. Országosan pedig a Börzsönyben, az Aggteleki-karszton és a Zemplénben is élnek magányos egyedek. Optimista szakmai vélemények szerint több szaporulat is volt az elmúlt években, ami mindenképpen a faj tartós megtelepedésének a bizonyítéka. Azonban ez még így is sovány vigasz a természetszeretőknek, hiszen hiába a nagy területi lefedettség, ez mindösszesen 15-20 hiúzt jelent országos szinten is. Összehasonlításul, Európában mintegy 3-4000 példányt valószínűsítenek és ennek mintegy harmada él a kárpáti régióban.

 

Új VIDEÓ a bükki farkasfalkáról, amely Szlovákiából települhetett át a megtépázott erdőkből

Az elmúlt években viharok pusztították a Tátra erdőit, így a nagyragadozók egy része délnek vette az irányt. Az Egri Ügyek is beszámolt a Bükkben a közelmúltban megjelent, nyolctagú farkasfalkáról. A nagyragadozók feltűnésének hátteréről a Bükki Nemzeti Park oldalán közöltek információkat, valamint megosztottak egy új felvételt is az állatcsapatról, amely ezúttal éjszaka készült.

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló