2023. június 3., Klotild Pünkösd

Környék ügye

#heves megye #álláskeresők #munkanélküliség

Régiónként változó a munkanélküliség – Ekkora volt az álláskeresők aránya megyénkben 2020 végén

2021.02.07. 08:33

Jelentős eltérésekről számoltak be az országon belül.

2020. decemberben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 290,7 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint 55,8 ezer fős növekedés az előző év azonos időszakához képest – írja a Portfolio.

 

A portál cikke szerint 2019. decemberhez képest az álláskeresők száma 23,8 százalékkal nőtt. Ez a munkavállalási korú népesség 5 százaléka, a lakónépesség 3 százaléka és a gazdaságilag aktívak 6 százaléka. 81 ezer fő több mint 1 éve keresett állást sikertelenül.

 

"Az észak-keleti és a dél-nyugati régiókban volt a legmagasabb a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességen belüli aránya" – idézi a portfolio.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatását.

 

gki0-430412

 

A megyék között is jelentős volt az eltérés, munkavállalási korú népességen belül a legtöbb álláskereső, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén (9-9%), Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy (7-7%) megyében volt, míg Győr-Moson-Sopron megyében és Budapesten (2-2%) volt a legkisebb az arányuk. Heves megyében 6% volt decemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya. 10%-ot meghaladó ez az arány 673 magyar településen, míg 91 településen a 20%-ot is meghaladja. 

 

A Pénzcentrum cikke arról ír, hogy 2009-ben, a világválságot követő évben 604 ezerre nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma, ami 2020-ra 52%-kal csökkent. Átlag alatti volt a munkanélküliség csökkenése Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Baranya és Somogy megye sok településén. Így ahol korábban is magas volt a munkanélküliek aránya, ott jó eséllyel továbbra is magas maradt a munkanélküliség szintje.

 

2021 elején nőtt a munkanélküliség 

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az álláskeresők száma januárban 2,8 százalékkal, 298.700-ra nőtt, ez 19,6 százalékkal, 48.800-zal haladja meg az egy évvel korábbit. Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,6 százalék. A legalacsonyabb arányt Győr-Moson-Sopron megyében mérték.

 

Az álláskeresők 28,1 százaléka, 84 000 ember, több mint egy éve keresett munkát, ez 25,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

 

A foglalkoztatók egy hónap alatt 383 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be, ami az NFSZ szerint jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, a több mint 2300 emberre vonatkozó létszámleépítéstől. Az elbocsátások a szektorom közül az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelmet, a műanyag építőanyag gyártását, a felsőfokú oktatást, az egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatást és a fémalakítást, valamint a porkohászatot érintették, Budapesten valamint Pest, Tolna, Somogy, Zala és Heves megyében.

 

(Indexkép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló