2021. október 26., Dömötör

Környék ügye

#heves megye #munkahelyi baleset

Országosan emelkedett a halálos munkabalesetek száma – De mi a helyzet Heves megyében?

Barna Benedek 2021.10.08. 18:39

Ezek az idei első félév statisztikái.

A jegyzőkönyvek adatai szerint az idei év január elseje és július 31-e között 9443-an sérültek meg munkavégzés közben, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent egy év alatt. Tavaly egész évben több mint 20 ezer három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről készült baleseti jegyzőkönyv. A csonkulásos balesetek száma 2021 első hét hónapjában 114 volt, ami éves összevetésben több mint hat százalékos visszaesést jelent.

– írja a Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első hét hónapot összegző adatai alapján.

 

A legtöbb munkahelyi baleset Budapesten és Pest megyében történt: minden ötödik dolgozó itt sérült meg. Veszélyes megyének számít a munkahelyen történt sérülések szempontjából Bács-Kiskun, Győr-Moson Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér is (utóbbiban az első hét hónapban hatszáznál is több baleset történt). A sérülések harmada az 50-249 főt foglalkoztató vállalatoknál volt. Az eseteket területek szerint vizsgálva pedig azt mutatja a statisztika, hogy a sérülések közel háromnegyedét a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, a postai szállításban és a raktározási területen szenvedték el a dolgozók.

 

A halálos munkabalesetek száma nőtt

 

A vg.h hu cikke szerint

az idei év első hét hónapjában harminc halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, ami 3,4 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly, a járvány évében összesen 64-en, egy évvel korábban 83-an vesztették életüket munkavégzés közben (ez ellentétes az elmúlt öt évi trenddel, hiszen ezalatt a tragikus kimenetelű balesetek száma jellemzően csökkent).

pikrepo-com - munkás sisak
Fotó: pikrepo.com

Mi a helyzet szűkebb hazánkban?

 

A heol.hu cikke szerint

a Heves Megyei Kormányhivatal foglalkoztatás-felügyeleti hatóságánál a munkáltatók 305 balesetet jelentettek 2021 első félévében.

A Heves megyei munkabalesetek számában jelentősebb csökkenés figyelhető meg az előző időszakhoz képeset: 2020 első félévben 367-et, 2019 első félévben 403-at, míg 2018. első hat hónapjában 348-at jelentettek a foglalkoztatók a hatósághoz. Az utolsó négy év első féléves munkabaleseti számai közül a 2021-es adatok a legkedvezőbbek.

 

De szűkebb hazánkban a súlyos esetek száma is csökkent: míg 2020. első felében öt súlyos – amelyből kettő halálos –, 2019. első hat hónapjában három súlyos – ebből két halálos –, 2018 hasonló időszakában két súlyos munkabalesetet kellett kivizsgálnia a munkavédelmi hatóságnak, addig az idei félévében egyet. Halálos munkabaleset idén eddig nem történt megyénkben.


A balesetek nagy többsége a feldolgozó- és gépiparban történt, de nem kívánt eseményeket rögzítettek a szállítás és raktározás, illetve a kereskedelem valamint a szociális ellátás területéről is.

 

Ennyi munkavédelmi bírságot szabtak ki

 

A munkabalesetekkel kapcsolatos hatósági eljárásokat kilenc kategóriába sorolja a minisztérium. Összesen 151 intézkedési ponton, 22 esetben éltek a figyelmeztetés lehetőségével az idei év első hét hónapjában végrehajtott munkavédelmi ellenőrzések során a hatóságok, míg bírságot 76 esetben állapítottak meg, közel 40 millió forint összegben. Összehasonlításul: a pandémia évében összesen 106 millió forintra büntették a munkavédelmi szabályokat be nem tartó munkaadókat.

Heves megyében a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az év első felében öt alkalommal szabott ki munkavédelmi bírságot a vizsgált balesetekkel összefüggésben.

A kormányhivatal közlése szerint a bírságok összege: 1 millió 515 ezer 930 forint volt. A működést, használatot érintően három felfüggesztő határozatot, tevékenység felfüggesztését érintően pedig három döntést hozott a hatóság.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló