2021. december 7., Ambrus

Környék ügye

#rendőrség #kijárási korlátozások #szilvásvárad #bükk #ménesgazdaság #rendezvény

Titokzatos rendezvényt tartottak a Bükk mélyén az Állami Ménesgazdaság pihenőházában

Molnár Richárd 2021.02.11. 09:00

Egy sorompó felnyitása akadályozta meg a rendőröket abban, hogy két bejelentés után egy januári estén ellenőrizzék, megszegték-e a járványügyi korlátozásokat az állami tulajdonú Csipkéskúti Pihenőházban. Tanú állította, hogy számos autót és embert látott a területen.

Január 30-án, szombaton, a késő délutáni órákban a Bükk mélyén, a nemzeti park területén, a bánkúti sípályától néhány kilométerre túrázók haladtak el a Csipkéskúti Pihenőház mellett, amely a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság birtoka. A pihenőház az érvényben lévő járványügyi korlátozások alapján nem látogatható vendégek részére, de a hivatalos leírás szerint békeidőben "a családi üdülések mellett ugyanakkor kitűnő lehetőséget nyújt céges továbbképző rendezvények, illetve csapatépítő tréningek lebonyolítására is. A vendégek részére kényelmes, a hely stílusához illeszkedő faragott bútorokkal berendezett, jól felszerelt szobák (hűtőszekrény, telefon, TV, WC és zuhanyzó) állnak rendelkezésre. A vállalati rendezvényeket segíti a cserépkályha kandallóval, illetve a közvetlen istállóra betekintést nyújtó hangulatos étkező, illetve tárgyalóterem." - fogalmaz az egertersege.hu brossúrája.

 

A hatályos tiltások tudatában, a pihenőházhoz tartozó lófuttató kerítése mellett elhaladó túrázók megrökönyödve vették észre, hogy a pihenőház udvarán, az egyik szemtanú elmondása szerint nagyjából tíz (de az általa az Egri Ügyeknek küldött fotók tanúsága szerint, a képkészítés pillanataiban legalább hét) autó állt. A szemtanú szerint az udvaron sok érkező embert láttak, akikkel gyerekek is voltak, de kívülről látszódott és hallatszott, hogy a vendégházban akár több tucatnyian is tartózkodhatnak. Ugyanakkor a nem túl jó minőségű fotókon csak két embert láthatunk.

DSCF9722 (1)

csipkéskút1

DSCF9739

A kormány kijárási korlátozásai alapján a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendégeket, pláne nem este 20 óra után (19 órakor amúgy is mindennek be kell zárnia), a kijárási tilalom életbe léptével. Magánrendezvény is legfeljebb 10 főig (a 14 éven aluli résztvevőket nem számítva) tartható, azonban Csipkéskút nem magántulajdonban lévő, hanem állami tulajdonú ingatlan. Így bármi oka is volt a csoportosulásnak, az mindenképpen szabálysértés volt.

 

Mivel úgy értesültünk, hogy a január 30-i események szemtanúi aznap bejelentést tettek a rendőrségen, kérdésekkel fordultunk az illetékes Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, akiktől az alábbi válaszlevelet kaptuk, amelyet szó szerint idézünk. Ez ugyanis történetünk szempontjából nagy jelentőséggel bír:

"Tisztelt Médiapartnerünk!

 

Megkeresése kapcsán az alábbiakról tájékoztatom.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2021. január 30-án 18 óra 54 perckor, illetve 19 óra 23 perckor két névtelen bejelentés érkezett. A bejelentők elmondták, hogy a Csipkéskúti pihenőhelyen úgy látják rendezvényt tartanak. 

 

A bejelentés kapcsán a helyszínre és a bejelentés ellenőrzésére a Miskolci Rendőrkapitányság járőrei indultak, azonban Csipkéskútra egy erdészeti magánúton lehet bejutni. Ez a magánút rögzített sorompóval volt lezárva, így ezen a rendőrök nem tudtak átjutni, és olyan személyt sem tudtak felkutatni, aki részükre a zárt sorompót fel tudta volna nyitni. A sorompóval elzárt magánúttól a jelölt pihenőház pedig több kilométerre még az erdőben található.

 

Tekintettel a fentiekre így a bejelentésekkel kapcsolatban rendőri intézkedésre nem került sor, nem volt rá lehetőség megállapítani, hogy a jelölt helyszínen szabálysértést követtek volna el.

 

Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét!"

 

Nos, a rendőrség válasza igencsak meglepett minket. Hiszen lényegében azt állították: egy sorompó felnyitása akadályozta meg őket abban, hogy ellenőrizhessék, egy állami tulajdonú ingatlan területén megszegték-e a járványügyi szabályokat, ráadásul egy feltételezhetően jelentősebb létszámú rendezvény keretein belül.

 

Az ügy tisztázása érdekében személyesen mentünk el a helyszínre. Tapasztalataink és helyszíni érdeklődésünk alapján a Csipkéskúti Pihenőházat autóval egyetlen irányból lehet és érdemes megközelíteni, akár Miskolc, akár Szilvásvárad felől érkezünk: Bánkút irányából, egy télen eléggé nehezen járható úton, némi kanyargás után vár minket a rendőrség által is említett sorompó, amely február 3-án, szerdán, kora délután nyitott állapotban fogadott minket. Egy kis helyi kérdezősködés után megtudtuk, hogy a sorompó általában nyitva van, ritkán szokták lezárni.

új3

új2

új5

Ha feltételezzük, hogy a rendőrök Miskolc felől közelítették meg a pihenőházat, az útvonaltervező még felajánl egy másik autós útvonalat is, Ómassa felől, amely a másik oldalról, keleti irányból közelíti meg a területet. Csakhogy amikor személyesen néztük meg ezt az utat is, egy autós közlekedésre szinte alkalmatlan utat találtunk, legalább is a téli viszonyok között:

20210203_143759

20210203_143756

Tehát minden bizonnyal a Bánkút felől érkező útvonalon állta a rendőrök útját a sorompó. Az eszközt kézzel valóban nem lehet mozgatni, egy speciális szerszám szükségeltetik hozzá. Ám segítséget hívni telefonon a nyitáshoz valóban nem lehetett könnyű: telefonszám ugyanis nincs a tájékoztató táblán. Más kérdés persze, hogy a rendőrök tisztában lehettek az állami ménesgazdaság vagy a nemzeti park elérhetőségeivel, de akár más, a rendőrség számára elérhető nyilvántartások, adatbázisok és információk alapján is segíthettek volna a központból a járőröknek.

új4

Hogy ellenőrizzük a rendőrség állítását, amely szerint gyalog nem sok értelme lett volna megközelíteni a pihenőházat, gyalog indultunk el a sorompótól az autóúton a pihenőházig. Oda-vissza megtéve az utat megállapítottuk: a 2-3 kilométeres, szintben nagyjából egyenletes út mintegy 25-30 perc alatt megjárható, bár az kétségtelen, hogy a hóval, latyakkal borított úton nem könnyű a haladás. 

20210203_150544

A pihenőházhoz megérkezve nem láttunk autókat az udvaron, csak egyetlen, munkaruházatba öltözött férfit, akit mintegy tíz percen keresztül, egyre hangosabban kiabálva próbáltunk előhívni, ám a hatalmas, fehér házőrző kutya állandó ugatása ellenére sem jött elő. Így távoztunk.

új9

A kérdezősködést azonban folytattuk a környéken, így megtudtuk: valóban volt valamilyen rendezvény az állami gazdaság területén, amelyen kiszolgáló személyzet is részt vett. Ám amint több kérdést próbáltunk feltenni az eseményekről, a hallgatás falába ütköztünk.

 

Természetesen kérdésekkel fordultunk az Állami Ménesgazdasághoz is, amelynek igazgatója tavaly február óta Cseri Dávid (a képen).

cseri dávid fb

Február 3-án küldött levelünkben az alábbi kérdésekre vártunk választ:

 

1. Milyen rendezvény zajlott a Csipkéskúti Pihenőházban január 30-án?
 
2. Hányan jelentek meg azon és meddig tartott?
 
3. Milyen rendszerességgel vannak rendezvények a pihenőházban?
 
Február 10-én telefonon jeleztük a Ménesgazdaságnak, hogy továbbra is várjuk a választ, de cikkünket hamarosan megjelentetjük, ha érkezik válasz, ha nem. Válaszlevelet cikkünk megjelenése után nem sokkal kaptunk:

A csipkéskúti méncsikó nevelő telepünk létesítményeiben az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad szervezésében 2021. január 30. napján nem történt rendezvény.

 

A járványügyi előírásokat figyelembe véve a telephelyen található konferencia termeket kizárólag üzleti, illetve oktatási célból a bérlők ezirányú nyilatkozatát figyelembe véve bocsájtjuk rendelkezésre.

 

Az esetleges bérlőkről adatvédelmi okok miatt nem adhatunk ki további információt.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló