2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#ukrajna #felmérés #publicus #háború #orosz-ukrán konfliktus

Publicus: A magyarok közel fele nem tartja agressziónak Ukrajna megszállását

Székely Zoárd 2022.05.13. 10:50

A felmérés szerint az ország negyede gondolhatja úgy, hogy Oroszország csak védekezik.

 

Két hónap alatt nyolc százalékkal csökkent azok aránya, akik agressziónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát – írja a Népszava a Publicus Intézet felmérése alapján.

 

A közvélemény-kutató intézet korábbi kutatásaival összevetve kiderül, hogy ez a szám folyamatosan csökken. Egy március elején készült kutatásban még a kérdezettek 64 százaléka gondolta orosz agressziónak az ukrajnai inváziót, március végén már csak 58 százalék volt ez az arány, most pedig még ennél is két százalékkal kevesebben gondolják ezt.

Vagyis két hónap alatt nyolc százalékkal csökkent a támadást agressziónak tartók aránya.

Ugyanebben az időszakban 15 százalékról 28-ra nőtt, majd 25 százalékra esett vissza azoknak a köre, akik a támadást inkább Oroszország védekezésének tartják. Az intézet szerint a növekvő tendenciára az oroszbarát állami propaganda lehet a magyarázat, ugyanis a kormányközeli médiumokban rendre az orosz kormánypropaganda hírmagyarázatai köszönnek vissza.

 

A háború megítélésében nagy különbségek vannak a megkérdezettek pártpreferenciája szerint: a Fidesz szimpatizánsainak mindössze 42 százaléka tartja „inkább agressziónak” az ukrajnai háborút, az ellenzék hívei pedig – a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk szimpatizánsai nélkül – 85 százalékban gondolják „inkább agressziónak” az orosz támadást.

 

A felmérésben előkerült a szankciók kérdése is. Arra a kérdésre, hogy „támogatna-e olyan szankciókat Oroszország ellen, amelyek miatt többet kellene fizetnie az energiáért” a válaszadók 72 százaléka felelt nemmel. A kormánypártiak teljesen elutasítóak, alig 6 százalékuk vállalna kicsi vagy nagyobb áldozatot, az ellenzékieknek 61 százaléka lenne hajlandó erre, sőt 44 százalékuk kifejezetten támogatna egy Oroszországnak súlyos bevételkiesést, a szankció kivetőinek viszont drágulást hozó döntést.

 

A felmérés szerint összességében nőtt azok száma, akik elégedettek azzal, ahogy a kormány eddig reagált a háborúra: március elején 60 százaléknyian vélték így, május elején viszont már a megkérdezettek 66 százaléka gondolta ezt. 

 

 

(Címlapfotó: Sergei Supinsky/AFP)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló