2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#ukrajna #felmérés #orosz-ukrán konfliktus #orosz invázió

Felmérés: nem érdekli a magyarokat a háború és nem kedvelik az ukránokat

Kósa András/Azonnali.hu 2022.05.06. 08:59

Az Eurobarométer felmérése kissé árnyalja azt a képet, hogy a magyar társadalom kiemelkedően szolidáris lenne az ukrán háború áldozataival.

 

A 27 uniós tagállamban nálunk a legalacsonyabb az Ukrajnával szolidaritást vállalók aránya – derül ki az Eurobarométer által készített átfogó felmérésből. Az április 13-20 között összesen 26 066 ember megkérdezésével zajló közvélemény-kutatás azt vizsgálta, a 27 uniós tagállam lakói hogyan viszonyulnak az Ukrajnában zajló háboróhúz.

A kutatásból az derül ki, hogy a magyarokat alig érdekli másokhoz képest a háború, és nem is szimpatizálunk a megtámadott Ukrajnával.

Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran követi az ukrajnai háborúról szóló híreket, a magyar válaszadóknak csak 30 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen, akár naponta többször is, ez a negyedik legalacsonyabb arány. A legkevésbé Szlovéniában, Franciaországban és Belgiumban érdeklődnek a háborúval kapcsolatos hírek iránt, a leginkább az olaszokat (58 százaléknyi rendszeres hírfogyasztó), a finneket, a három balti köztársaság lakóit, valamint a lengyeleket érdekli. (Utóbbi négy tagállamban 51-55 százaléknyian mondták, hogy folyamatosan követik a híreket.)

 

Azzal a megállapítással, hogy „szimpátiát érzek az ukránok iránt” a megkérdezett magyarok mindössze 34 százaléka értett egyet,

ez a legalacsonyabb arány volt a 27 tagállam között. Utánunk a bolgárok következtek 39 százalékkal, majd a szlovákok 42-vel.

 

ukránválság
Fotó: MTI

Az ellenkező előjelű válaszokban, vagyis a szimpátia teljes elutasításában a bolgár válaszadók szerepeltek az első helyen 10 százalékkal, őket a magyarok követték 8-cal, majd a ciprusiak, szlovákok, görögök egyaránt 6-6 százalékkal.

 

Azzal a megállapítással, hogy „Ukrajna az európai család része” szintén a magyarok értettek legkevésbé egyet, a megkérdezettek 16 százaléka, itt a negatív dobogó második fokára Ciprus (17 százalék) és Franciaország (19 százalék) fért még fel.

Az ukrán uniós tagságra vonatkozó kérdéssel ugyancsak utolsó voltunk: csak a megkérdezettek 15 százaléka támogatná, 18 százalék hevesen ellenzi. Utánunk a franciák következnek 20 százaléknyi támogatóval és 13 százaléknyi ellenzővel.

Érdekes ugyanakkor, hogy azzal az állítással, hogy „személyesen is aggódom a háború miatt” relatíve kevesen, 33 százaléknyian értettek egyet a magyar válaszadók közül.

 

Nálunk kevésbé aggódóak a hollandok, a szlovének, a belgák, a spanyolok, a franciák és a szlovákok, míg a többieket jobban aggasztja a háború, a leginkább a portugálokat (66 százalék) és érthető módon a három balti állam lakóit (Észtország: 56 százalék, Litvánia: 55 százalék, Lettország: 56 százalék).

 

A teljes kutatást az alábbi linken lehet elolvasni, míg az adatokat az alábbi PDF-fájlban lehet böngészni.

 

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló