2024. július 13., Jenő

Mindenki ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #akkumulátor #akkumulátor gyár

Nem fértek be az emberek a terembe az akkugyár ügyében szervezett közmeghallgatásra

2024.01.25. 10:27

 

Mivel a sóskúti önkormányzat nem tette meg, így az LMP szervezett közmeghallgatást a településre, ahol az oda tervezett akkumlátorgyárral kapcsolatban fejtették ki véleményüket a helyiek.

 

Előzőleg Csárdi Antal az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy felháborítónak tartják, hogy sem Sóskút, sem Tárnok, sem Érd lakosságát nem kérdezték meg előzőleg, kívánnak újabb veszélyes üzemet látni néhány száz méterre természetvédelmi területtől és alig néhány kilométerre otthonaiktól. 

A fórumra meghívták Sóskút polgármesterét, König Ferencet, a település jegyzőjét, az Andrada cég képviselőjét és Aradszki András (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselőt ám jelenlétükkel egyikük sem tisztelte meg a rendezvényt.

 

 

 

Január 17-én jelentette be a sóskúti polgármester, hogy a szlovén cég a településen kívánja megépíteni az Alsózsolcáról "kiutált" akkumulátorhulladék-kezelő üzemét.

 

Az LMP azon a véleményen van, hogy a cég feltehetőleg azért akarja mindenképpen Magyarországon felépíteni az üzemet, hogy ne saját hazájuk földjét, levegőjét mérgezzék, ne Szlovénia vízbázisát éljék fel.

 

A sóskúti önkormányzat korábban kiadott egy közleményt, amelyben akkumulátorhulladék-kezelés helyett zöld energiatároló rendszerek újrahasznosításáról beszélnek. Csárdi szerint pontosan látni, hogyan próbálják zöldre festeni azt a súlyosan környezetszennyező tevékenységet, amit a településen terveznek.

Szerda este akkora volt az érdeklődés, hogy a rendezvénynek helyet adó lovasközpont terme kicsinek bizonyult. Így a terem ablakait kitárva vonták be a kint rekedteket. Azzal talán nem lepünk meg senkit, ha azt írjuk, a megjelent lakosok egyöntetű véleménye az volt, hogy nem kérnek a véleményük szerint káros környezeti hatásokkal járó üzem felépítéséból.

 

Az LMP aláírásgyűjtésbe kezdett az üzem felépítése ellen, ehhez online is lehet csatlakozni

 

De egy helyi népszavazási kérdést is benyújtott a zöld párt, azt a kérdést tenné fel a sóskútiaknak, hogy:

 

Szeretnék-e, ha a település közigazgatási határain belül akkumulátor-feldolgozó épüljön?

 

indexkép: LMP facebook

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló