2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#szijjártó péter #oroszország #külügyminisztérium #kibertámadás

"Minden leütését avatatlanok olvassák" – egy figyelmeztetésre telt a külügytől az orosz kémbotrányban

Kósa András/Azonnali.hu 2022.03.30. 11:33

Egy éve jelezte a Külügyminisztérium informatikai szolgálata több mint száz külföldön magyar dolgozó diplomatának, hogy mások is hozzáférnek a számítógépükhöz, de a figyelmeztetésen túl más nem történt – értesült az Azonnali.

azonnalipp

Személyre szabottan küldött figyelmeztetéseket emailben a Külügyminisztérium informatikai szolgálata egy évvel ezelőtt nagyságrendileg száz magyar diplomatának, hogy amikor az illető a hivatali számítógépét használja,

minden egyes leütést a klaviatúrán valahol avatatlanok is olvasnak

– tudta meg az Azonnali.

 

A figyelmeztetést azonban érthetetlen módon semmilyen további intézkedés nem követte a jelek szerint, legalábbis az érintettek semmilyen más információt, utasítást nem kaptak arról, mit kellene másképp csinálniuk. Ez annak fényében érdekes különösen, hogy – mint a Direkt 36 oknyomozó portál megírta –, 2021 második felére már azt is tudták a Külügyminisztériumban, hogy az orosz titkosszolgálat teljesen feltörte a minisztérium informatikai rendszerét, és még a legbizalmasabb információkhoz is hozzáfértek.

 

Az azonnali.hu birtokába jutott információ alapján

a minisztérium informatikai szolgálata már korábban is érezhette, hogy baj van, és ezek szerint egy gyenge kísérletet is tettek a védelemre, de az érthetetlennek tűnik, hogy a már említett figyelmeztetésen túl miért nem történt semmi.

szijjarto-lavrov-
Szijjártó Péter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Az is érdekes, hogy a kínai informatikai eszközökkel kapcsolatban viszont a jelek szerint sokkal bizalmatlanabb volt a minisztérium. A Direkt 36 szerint például külön figyelmeztették a diplomatákat, hogy Huawei vagy Xiaomi telefonokat ne használjanak, az ilyen készülékeiket haladéktalanul cseréljék le.

 

Ezzel kapcsolatban információink szerint egészen konkrét utasítások is elhangzottak, például, hogy a minisztérium szerint megbízhatónak tartott Samsung telefonokat vegyenek inkább az érintettek. Ráadásul

ebben az esetben az utasítás teljesítését is ellenőrizték,

a késlekedőket pedig arra figyelmeztették, hogy Balogh Csaba közigazgatási államtitkár szankcióival számolhatnak, és hogy az informatikai központ leválaszthatja őket a levelezési rendszer távoli eléréseiről.

 

A kormány a Direkt 36 cikkének megjelenése után szokás szerint teljes tagadással reagált – ugyanígy tettek a Pegasus botrányban is, majd később Kósa Lajos maga ismerte el, hogy megvásárolták az eszközt –, jellemző ugyanakkor, hogy a Fidesz kedden megakadályozta a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését, amin szóba kerülhetett volna a téma.

 

Az ellenzék a botrány és az orosz behatolás miatt lemondásra szólította fel Szijjártó Péter külügyminisztert.

 

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló