2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#szijjártó péter #lemondás #oroszország #külügyminisztérium #kibertámadás #hacker #egységben magyarországért

Ellenzék: Szijjártó tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek, le kell mondania

Barna Benedek 2022.03.29. 13:49

Így reagáltak az ellenzéki összefogás pártjai arra, hogy egy keddi cikk szerint az oroszok teljesen kompromittálták a magyar külügy számítógépes hálózatát.

A ma napvilágra került információk alapján az oroszok már nem a spájzban vannak, hanem a kormány dolgozószobáiban: az orosz titkosszolgálat évek óta gyakorlatilag korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a Külügyminisztérium teljes informatikai rendszeréhez.

– így indít az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség kedden kiadott közleménye.

 

A pártok ezzel a Direkt36 cikkére reagálnak, amely alapján az oroszok teljesen kompromittálták a magyar külügy számítógépes hálózatát és belső levelezését, és feltörték a szigorú biztonsági előírások betartásával használható titkosított hálózatot is. Az oknyomozó portál szerint 2022 januárjában is célzott támadások érték a külügyminisztériumot (a témáról bővebben ebben a cikkben írtunk).

szijjártó-mti-mónus-márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az egyesült ellenzék szerint ez nem történhetett volna meg, "ha Orbán Viktor nem teszi orosz gyarmattá Magyarországot az elmúlt 12 évben – mindezt a 'nem leszünk gyarmat' szlogen mögé bújva".

Orbán Viktor tudatosan szolgáltatta ki Magyarországot Oroszországnak nemcsak egy hosszú távú gázszerződéssel, Paks 2 gigahitelével, hanem orosz kémek Budapestre telepítésével és a magyar kormány kibervédelmének szándékos leépítésével. Orbán Viktor ezért gátolja most is az egységes európai fellépést Oroszországgal szemben, Szijjártó Péter pedig ezért kapott kitüntetést Putyin jobbkezétől, Szergej Lavrovtól. 

– írják.

 

Az Egységben Magyarországért pártjai szerint a történtek fényében Szijjártó Péternek le kell mondania a külügyminiszteri pozícióról. Úgy fogalmaztak:

Nem állhat a Külügyminisztérium élén olyan ember, aki tudatosan kiszolgáltatta az országot orosz érdekeknek. 

Ezután hozzáteszik, hogy Magyarországról azonnali hatállyal ki kell utasítani az általuk "orosz kémbanknak" nevezett Nemzetközi Beruházási Bankot (ezzel az ellenzék arra utal, hogy a pénzintézetet sokak szerint elsősorban orosz hírszerzők és titkosszolgálati, pénzügyi műveletek fedésére használhatja Moszkva).

 

Az orosz hackertámadásról szóló cikkre egyébként a külügy érdemben nem reagát, az ezzel kapcsolatos kérdésekre mindössze annyit írtak: "Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló