2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#gárdonyi géza színház #támogatás

Az egri színház igazgatója is kéri az előadóművészet állami támogatásának válságok előtti mértékére való visszaállítását

Csarnó Ákos - MTI 2023.06.16. 09:16


Magyarországi színházigazgatók kérik az előadóművészet állami támogatásának minél hamarabbi, a válságok előtti időszak mértékére való visszaállítását.

 

"Ma mindannyian fokozottan érezzük, hogy a kultúra: vigasz, erő és támasz. Mi, magyar előadóművészek, intézményvezetők felelősséget érzünk az anyaországban és a külhonban élő magyarokért. Ez komoly áldozatokkal jár, amelyeket intézményeink a most záruló évadban meghoztak" - áll magyarországi színházigazgatók MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

 

Mint írják, világossá vált, hogy a kultúrára a mostani időszakban kevesebb állami forrás jut. "Folyamatosan azon dolgozunk, hogy ennek ellenére változatlan színvonalon, szeretettel, hivatástudattal szolgáljuk a nézőinket" - fogalmaznak a közleményben.

 

Mint kiemelik, intézményeik az idei esztendőre - jóval kisebb mértékben, mint kértek, de - kaptak támogatást. A közleményben köszöntet mondanak ezért, mint kiemelik, a támogatás biztosítja az intézményeikben munkavállalóként dolgozó sok ezer művész, szakember és családjaik számára a megélhetést, az épületek, műhelyek fenntartását.

 

Hangsúlyozzák: legfőbb felelősségük a rájuk bízott intézmények felelős és magas művészi nívójú működésének fenntartása - az állami támogatást nem a színházak, hanem nézőik milliói kapják. "Kérjük, hogy az előadóművészet állami támogatása minél hamarabb a válságok előtti időszak mértékére álljon vissza!" - áll a színházigazgatók közleményében.

Mint kiemelik, a virágzó, értékválasztásaiban, művészi megközelítéseiben színes magyar színházi világ fenntartásában a nézőkre, a támogatókra nagyobb szerep kell, hogy háruljon.

 

"A kulturális kormányzat számíthat ránk, és mi is számítunk a kulturális kormányzatra. Partnerek vagyunk az együttműködés jegyében" - írják.

A közleményt aláíró vezetők között van Bakos-Kiss Gábor (Győri Nemzeti Színház), Bank Tamás (Játékszín), Barabás Botond (Szolnoki Szigligeti Színház), Barnák László (Szegedi Nemzeti Színház), Bán Teodóra (Margitszigeti Színház), Besenczi Árpád (zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház), Blaskó Balázs (egri Gárdonyi Géza Színház), Crespo Rodrigo (tatabányai Jászai Mari Színház), Cseke Péter (Kecskeméti Nemzeti Színház), Fülöp Péter (kaposvári Csiky Gergely Színház), Várszegi Tibor (Malom Színház), Fekete Péter (Nemzeti Cirkuszművészeti Központ), Kálomista Gábor (Thália Színház), Kirják Róbert (nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Kis Domonkos Márk (Déryné Program), Kiss József (Soproni Petőfi Színház), Kiss-B. Atilla (Budapesti Operettszínház), Lipics Zsolt (Pécsi Nemzeti Színház), Lotz Katalin (szekszárdi Magyarországi Német Színház), Nemcsák Károly (József Attila Színház), Oberfrank Pál (Veszprémi Petőfi Színház), Olt Tamás (Karinthy Színház), Ókovács Szilveszter (Magyar Állami Operaház), Őze Áron (dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház), Seregi Zoltán (Békéscsabai Jókai Színház), Simon Lajos (salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház), Szabó Ágnes (Gózon Gyula Kamaraszínház), Szikora János (székesfehérvári Vörösmarty Színház), Vidákovics Szláven (Pécsi Horvát Színház), Vidnyánszky Attila (Nemzeti Színház), Zalán János (Pesti Magyar Színház), Zsuráfszky Zoltán (Magyar Nemzeti Táncegyüttes).

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló