2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#kormány #megszorítás #országgyűlési választások #pénzosztás

A kormány sok százmilliárdnyi beruházást halaszt el, hogy osztogatni tudjon a választás előtt

Barna Benedek 2021.12.23. 19:30

Több mint 1000 milliárdos kiadáscsökkentést jelentettek be az idei és a jövő évre, a "megszorítás" szót gondosan kerülve, "pénzügyi tartalék növelése" és "megtakarítás" címén.

 

A kormány december elején arról döntött, hogy 350 milliárd forintnyi (meg nem nevezett) beruházást halasztanak el, amire a megszorítás szót kerülve "pénzügyi tartalékok növelése" kifejezést használták. A lépést a Portfolio cikke szerint az válthatta ki, hogy az első 11 hónapban felhalmozott 3931 milliárd forintos hiánnyal lényegében teljesült az éves hiányterv, és korábban már az is kiderült, hogy idén már várhatóan nem kapja meg Magyarország a helyreállítási alapból remélt 326 milliárd forintnyi előleget, uniós forrást.

 

Most pedig további beruházásátütemezést jelentettek be, amivel a kormany.hu-n csütörtökön megjelent közlemény szerint a jövő évi költségvetésben pedig 755 milliárd forintos "megtakarítást" érnek el.

 

A Magyar Közlönyben már meg is jelent a rendelet "a 2022. évi hiánycél csökkentéséről", és a mellékletéből tételesen kiderült, hol faragná le a kiadásokat a kabinet. A kormányrendeletet szemléző rtl.hu cikke felsorolja a fontosabb tételeket:

 

– A Gazdaság-újraindítási Alap keretéből 40 milliárd forintot takarítanak meg azon, hogy kisebb mértékben emelik a Paks II. Zrt., vagyis az új paksi atomreaktorok építéséért felelős állami cég tőkéjét.

 

– A legnagyobb összeget, 400 milliárd forintot a Beruházási Alapból vonnak el (ez a Gazdaság-újraindítási Alap része), de az nem derült ki, hogy ebből mit finanszíroztak volna.

 

– 4,52 milliárd forinttal csökkentik a helyi önkormányzatok felhalmozási célú kiegészítő támogatásait.

 

– Csökken a közgyűjtemények beruházási forrása 2,1 milliárd forinttal, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumától vonnak el.

 

– A fővárosi fejlesztésektől 4,74 milliárd forintot vonnak el.

 

– Az Egészséges Budapest Program teljes jövő évi keretét, 13,2 milliárd forintot elveszik. A pénzből a budapesti kerületek egészségügyi fejlesztéseit támogatták volna. Az önkormányzatok rendelők, járóbeteg-ellátók felújítására, építésére és terápiás, diagnosztikai eszközök beszerzésére költhették volna a pénzt.

 

– A 2019–2027 közötti idegen nyelvi stratégia megvalósítására szánt 30 milliárd forintos működési kiadást teljesen elveszi most a kormány.

 

– A repülőterek fejlesztésének visszavágásán 1,55 milliárdot takarítanak meg.

 

– Turisztikai fejlesztésekre 20 milliárd forinttal költenek majd kevesebbet.

 

A rendeletben rögzített tételek végösszege egyébként csak 605 milliárd forint, vagyis Varga Mihály pénzügyminiszternek egy hónapon belül kell javaslatot tennie, honnan lehet még lefaragni a hiányzó 150 milliárdot.

varga-orbán-mti-koszticsákszilárd
Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányfővel (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Mint arral a Portfolio is rámutat, a mostani döntés hátterében az áll, hogy a kormány azt akarja, az eredetileg betervezett 5,9 százalék helyett 4,94 százalékos legyen az éves költségvetési hiány 2022-ben.

 

"A kormánydöntés értékelését röviden úgy lehet összefoglalni, hogy a választási évben sem lehet korlátok nélkül költekezni" – írja a portfolio.hu.

Az Orbán-kormány jövőre hatalmas összeget hagy a családoknál és a nyugdíjasoknál, több szektorban is bért emel, valamint a vállalkozásoknak is több kedvező adókönnyítésről döntött azóta, hogy a nyáron elfogadták a 2022-es költségvetést. Ezzel a Portfolio számításaink szerint ezek több mint 1500 milliárd forinttal rontják a jövő évi költségvetés egyenlegét. Így

jövőre a harmadik legmagasabb hiány jött volna össze az EU-ban. Annak érdekében, hogy a választások előttre időzített pénzosztásról ne kelljen lemondani, a kormánynak máshol kellett lefaragnia a kiadásokon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló