2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#ünnepség #pünkösd #hagyományőrzés #hollókő

Így telt a pünkösdvasárnap Hollókőn, ahol újra látogatható a vár (FOTÓK)

Kovács Dávid 2022.06.06. 09:58

Megelevenedtek a régi pünkösdi népszokások, az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözött.

 

Színes programokkal várták az érdeklődőket pünkösdvasárnap Hollókőn, ahol megelevenedtek a régi pünkösdi népszokások, és az ófalu ismét ünnepi díszbe öltözött.

 

holloko-mti-3
A pünkösdi királylány felvonulás résztvevői a hollókői ófaluban (Fotó: Komka Péter / MTI)

 

"Pünkösd a húsvét és a karácsony mellett a kereszténység legnagyobb ünnepe, nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is, és a húsvét mellett erre az ünnepre készülnek legjobban hollókőiek is. Pünkösdkor megelevenednek a régi népszokások, az asszonyok felveszik legszebb viseleteiket, a fiúk pedig kiülnek a templomkertbe, hogy kiválasszák a maguknak való párt, és Hollókő is megválasztja saját pünkösdi királyát" – közölte korábban a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kelecsényi Péter.

 

Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott pünkösdi misén vasárnap egyébként arról beszélt, hogy a megújuláshoz az egyháznak nem elegendőek a programok és a modernizációs tervek, az egyháznak saját érdekei védelme és bezárkózás helyett nyitnia kell a világra.

Ne nyáj legyünk, mely a kerítést erősíti, hanem nyitott legelő, ahol mindenki táplálkozhat Isten szépségéből (...), befogadó otthon legyünk megosztó falak nélkül

– idézi az MTI az egyházfőt, aki szerint az egyház tagjainak saját problémáik és érdekeik elszánt védelme helyett, a régi és az új utakat egyszerre kell járniuk.

 

holloko-mti-2
Fotó: Komka Péter / MTI

 

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, az UNESCO világörökség-díjas palóc faluban szombaton nyitották meg a közönség előtt a csaknem két éve bezárt várat. A felújítás során sisaktetőt kapott és visszakapta eredeti magasságát a torony, a felső palotarészt is helyreállították, ezzel egy újabb emelet vált teljesen fedetté, továbbá új kiállítóteret alakítottak ki, ám a kiállítás tárgyainak beszerzése még folyamatban van, a tárlatokat csak jövő tavasszal tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Mint írtuk, Hollókő uniós és kormányzati forrásokból 1,3 milliárd forintot fordíthatott turisztikai fejlesztésekre. A beruházás fő részét a középkori vár rekonstrukciós munkálataira költötték. Szabó Csaba polgármester szerint a fejlesztésre nagy szükség volt, a beázások jelentősen megnehezítették az állagmegóvást. A szombati nyitást a kétnapos (vasárnapi és hétfői) várnapok követik a Nógrád megyei faluban, amelyen sok egyéb program mellett például fegyveres bemutatókat tartanak, lovagolni, íjászkodni, korabeli viseletekbe bújni is lehet.

 

holloko-mti-1
A Szent László Vitézei Egyesület harci bemutatója a hollókői várban (Fotó: Komka Péter / MTI)

 

A hollókői vár további programjaival ebben a posztban, illetve ebben az eseményben lehet megismerkedni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló