2024. július 21., Dániel Daniella

Eger ügye

#városháza #korrupció #lenkey-ház #dobó istván vármúzeum #domán dániel #adatkérés

Tovább hallgat, sőt fellebbez a Dobó István Vármúzeum a Lenkey-ház ügyében

2024.04.03. 17:01

Gyanús, hogy nem adják ki az információkat, holott a bíróság is erre kötelezi őket

 

Korábban többször is írtunk a botrányosan túlárazott egri Lenkey-ház ügyéről, amit az egri önkormányzat, az ún. városvezetés irányítása alatt és a vármúzeum konzorciumban bonyolított le. Az ügy most tovább folyik, mivel röviden összefoglalva az elsőfokú ítélet ellenére a múzeum nemhogy nem adja ki a dokumenmtumokat, de még meg is támadta az ítéletet - Domán dániel jelölt tartott erről szerdán sajtótájékoztatót.

 

2024. március 11-én megtörtént az első tárgyalás, az elsőfokú bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a Dobó István Vármúzeumnak ki kell adnia a közérdekű adatokat, tehát a Lenkey-ház építési vállalkozási szerződés mellékletét, az árazott költségvetést – tájékoztatott Domán Dániel, az egri 7. egyéni választókerület, a Hajdúhegy, Károlyváros képviselőjelölt-jelöltje. A továbbiakban a sajtóközleményt idézzük:

Sokan vártak arra, mit lép a várigazgató és az önkormányzat. Folytatódott a tánc, ugyanis 2024. március 26-án fellebbezést nyújtottak be arra hivatkozva, hogy a keresetem megalapozatlan, kérik a bíróságtól az újratárgyalást és az ítélet hatályon kívüli helyezését. Tekintve, hogy korábban Minczér Gábor alpolgármester hivatalos levélben - mondhatjuk úgy, hogy nyilvánosságra hozta az állítólagos árazott költségvetést -, megküldte a képviselőknek, sőt, még egy olyan személy is hozzájutott - állítólagos közadatkérelem során -, akit korábban harmadfokon garázdaságért ítélt el, illetve 1 év időtartam próbára bocsátott a Debreceni Ítélőtábla. Mindezek ellenére a Vármúzeum újonnan fogadott ügyvédje, aki nem más, mint Mirkóczki Ádám „háziügyvédje”, fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. 2024. március 6-án a Heves Megyei Hírlapnak Dr. Ringert Csaba várigazgató úgy nyilatkozott, hogy a közreadott árazott költségvetés a Lenkey-ház felújítására vonatkozó szerződés melléklete. Ezt erősíti meg az április 2-i levele is, amelyben egy újabb közérdekű adat kikérését tagadta meg. Ezek alapján teljesen érthetetlen a fellebbezés. Rövid úton rendezhetnék ezt az ügyet, de úgy tűnik, hogy a végletekig titkolni akarják az egriek előtt, hogy kik nyerészkedtek a közel fél milliárd forintba kerülő projekten. A Várigazgató nem tett eleget az ítéletnek, bohócot csinál a bíróságból, és nem mondott igazat a nyilvánosságnak. Vele együtt a polgármester és társai elbújnak, mindenféle hazafiasságra meg egriségre hivatkozva húzzák az időt.

 

Teszik azért, mert bőven van mit rejtegetniük. Ahogy korábban gyanítottam, a furcsa módon közreadott költségvetéssel próbálják terelni a gyanút, mert megeshet, hogy azt kozmetikázták, a fellebbezéssel pedig gyakorlatilag megerősítik, hogy a költségvetés nem az, aminek mondják, nem a hivatalos okirat. Meghamisítani dolgokat bevett gyakorlat a polgármesteri hivatal egyes szereplőitől. Ezt a gyanút tovább tetézi, hogy a vállalkozási szerződés 5.2 pontjában a nettó vállalkozói díj a tartalékkerettel együtt 340.196.224 forint, az ominózus árazott költségvetés - mint szerződésmelléklet - főösszesítőjében pedig 340.153.742 forint szerepel. A két összegnek pontosan egyeznie kell. Ezt is, mint bizonyítékot be fogom nyújtani a bűnügyi nyomozóhatóságnak, ugyanis közokirat hamisítás alapos gyanúja miatt büntető feljelentést fogok tenni ismeretlen tettes ellen. Addig, amíg nem kapjuk kézhez hivatalos formában a közérdekű adatnak minősülő, hiteles árazott költségvetést, addig nem tudható pontosan, mi okozta ezt a számszaki ellentmondást. Sajnos az egrieknek egy újabb bírósági eljárást kell kivárnia, hogy végre megbizonyosodjunk, miként bánnak az adóforintjainkkal az ezzel megbízott vezetők. Láthatják, hogy arra sem rest a Vármúzeum, hogy ügyvédek díjazására költsön újabb és újabb közpénzeket, de azokkal elszámolni nem akar a köz felé. Természetesen ezt a bírósági eljárást is becsülettel végig küzdöm, mert hiszek abban, hogy egy átláthatóan működő, a közpénzek felhasználásával az utolsó forintig elszámoló önkormányzat megteremthető. Az biztos, hogy megválasztásom esetén nem fogom engedni, hogy még egyszer ilyen előforduljon.

 

A képlet nagyon egyszerű: ha a pénz nem tűnik el, akkor marad másra is. Olyan dolgokra, amelyek a hétköznapi életünket megkönnyíthetik. Azzal, hogy a Lenkey-házra elköltöttek négyzetméterenként 3,5 millió forintot, az egrieknek nem lett jobb, csak azoknak a hiénáknak, akik ebből nyerészkedtek. Én most arra kérem az egrieket, hogy lehetőségeikhez képest támogassák ezt a küzdelmet. Ugyan Magyar Péter is adhatna egyet a száz pro bono ügyvédje közül, azonban erre nem sok esély, ezért a napokban létrehozok egy támogatói oldalt, amellyel az ügyvédi képviseletre szeretnék gyűjteni, és végére járni ennek az ügynek, ugyanúgy, ahogy a többi nagyon bűzlő és gyanúsan túlárazott beruházásnak is, amelyekről szintén nem akarnak kiadni információkat. Várhatóan azokat az ügyeket is a bíróságig kell elvinni.

 

 

Támogasd adód 1%-val a hatalomtól független újságírást!

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adószám: 19294571-1-18.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló