2024. július 14., Örs Stella

Eger ügye

#választás2024eger

Megrajzolták Eger új választókerületeit, Császár Zoltán nem járt jól

Csarnó Ákos 2023.12.04. 19:52

Kijött a határozat az új körzetbeosztásról.

Még november 30-ám, az utolsó napon jelent meg az eger.hu oldalon az a határozat, ami az egri lakosságszám csökkenés miatt új választókerületek kialakításáról döntött.

 

A tizezernél több lakosú településen az egyéni választókerületeket a helyi választási iroda vezetője alakítja ki. A választókerületek kialakításának kérdésében a helyi választási iroda vezetője előzetesen kikéri a helyi választási bizottság véleményét, amely azonban a helyi választási iroda vezetőjét nem köti.

Az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy

a) azok összefüggő területet alkossanak,

b) a központi névjegyzék alapján választásra jogosultak száma megközelítően azonos legyen

Az egyéni választókerületek kialakításakor az egyéni választókerület választásra jogosultjainak száma a településen egy egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számtani átlagától - a településszerkezeti, földrajzi es egyéb helyi sajátosságokra figyelemmel - legfeljebb tizenöt százalékkal térhet el.

 

Egerben a választójoggal rendelkező polgárok száma - a 2023. szeptember 1-jei adatok alapján 41990 fő, az egy egyéni választókerületre (vk) jutó választásra jogosultak számtani átlaga 4199 fő. Az eltérés a kialakított tíz egyéni választókerületben 1 esetben 5 % alatti, 9 esetben 5 % feletti. Tizenöt százalék feletti eltérés egy esetben sem áll fenn.

 

A jelenlegi eltérések oka elsősorban az, hogy a korábbi 12 egyéni választókerület helyett jelenleg 10 egyéni választókerületet kellett kialakítani. A 2 megszűnő választókerülettel szomszédos választókerületek mindegyike érintette a választókerületek határvonalainak átalakulása, amely átalakulás során nagyobb hangsúlyt kapott az újonnan kialakuló választókerületek földrajzi egységének megtartása mellett az indokolatlanul széttöredezett választókerületek határvonalának újra rajzolása.

A 01. vk, Lajosváros Kelet, a helyi sajátosságok, demográfiai jellegzetességek es településszerkezeti szempontok, földrajzi elhelyezkedés figyelembevétele alapján került kialakításra. A vk-ból ezen fenti okok alapján indokolt volt kivenni a Deák Ferenc utcát es a földrajzilag ide illő Mátyás király és Faiskola utcákat beemelni.

A 02. vk, Hatvani hóstya - Lajosvaros Nyugat, a régi 01. vk es a régi 07. vk összeolvadása után a Szarvas Gábor utca a régi 01. vk-ból került át a 02. vk-ba.

A 03. vk, Maklári hóstya a nagy távolságra tekintettel került kialakításra.

A 04. vk, Belváros dél - Csakó a nagy távolságra tekintettel - került kialakításra. A régi vk ritkán lakott, széttöredezett volt, cél volt egy földrajzilag egységesebb vk kialakítása. A régebbi 01. vk és a régi 07. vk összeolvadásával átkéritek bizonyos területrészek a vk-ba. A 25-ös főút es a Deák Ferenc utca közötti részek, amik a 07. valaszt6keriiletbe nem fértek bele, valamint a régi 01. vk oda nem illő területrészek kerültek be a vk-ba.

A 05. vk, belváros észak, a Vörösmarty út páratlan oldala a 25-ös főút természetes határvonal funkciója okán a 07. vk-ba került át, valamint a Gerinc utca a földrajzi adottságai miatt bevonásra került a vk-ba.

A 06. vk átalakításának indokolása a határozatból kimaradt.

A 07. vk, Hajdúhegy, a városrész földrajzilag és történelmileg is elkülönült, egységes részt alkot. Erre tekintettel igazodva a 25-ös főút által biztosított természetes határvonalhoz indokolt volt a városrész egységet megtartani. Az új 07. vk, mint egységes városrész képviselete is egy önkormányzati képviselő kezében lesz a 2024-ben újonnan létrejövő Közgyűlésben.

A 08. vk, Felsőváros kelet, a korábbi 3 felsővárosi vk-ból 2 került kialakításra, nyugati es keleti, aminek a természetes határvonala a II. Rakóczi Ferenc utca. Alapszempont volt, hogy a két vk-ban a lakosságszám igazodjon egymáshoz.

A 09. vk, Felsőváros nyugat, a nagy távolságra tekintettel került kialakításra.

A 10. vk, Felnémet - Berva, a nagy távolságra tekintettel - került kialakításra. Az uj 10. vk területe nem változott, a jogszabály által engedett eltérés már előtte is fennállt.

A határozat ellen december közepéig lehet fellebbezni a bíróságon.

 

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló